Prins Laurent in beroep tegen dotatiesanctie opgelegd door regering

Prins Laurent stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van de Kamer om 15 procent van zijn dotatie in te trekken.
BELGA Prins Laurent stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van de Kamer om 15 procent van zijn dotatie in te trekken.
Prins Laurent gaat in beroep tegen de sanctie die de regering tegen hem heeft opgelegd. Dat meldt zijn advocaat in een persbericht.

De plenaire Kamer besliste eerder de dotatie van prins Laurent met 15 procent in te trekken. De regering wou een sanctie voor de prins, omdat die zonder toestemming in legeruniform een plechtigheid had bijgewoond op de Chinese ambassade.

"Na zorgvuldig het institutionele en juridische kluwen van de situatie te hebben in overweging genomen, heeft prins Laurent van België beslist een annulatieberoep in te stellen tegen de sanctie die hem werd opgelegd", zo stelt zijn advocaat Laurent Arnauts nu.

Volgens de advocaat kreeg de prins geen antwoord op het voorstel dat hij recentelijk opnieuw formuleerde aan de regering, van zijn situatie en die van zijn familie te verduidelijken in een protocol ter aanvulling van de Dotatiewet. "Ook kan de prins onmogelijk instemmen met de schendingen van de fundamentele rechten die hem opnieuw te beurt zijn gevallen", zo klinkt het.

"Het annulatieberoep, dat kortelings zal worden neergelegd, baseert zich onder andere op de schending van zijn rechten van de verdediging en machtsoverschrijding.”

BELGAIMAGE

Arnauts had voor een speciale commissie in de Kamer eerder al kritiek geuit op het feit dat Laurent een sanctie kreeg zonder dat hij zichzelf kon verdedigen. Bovendien komt de vermindering van de dotatie met 46.000 euro de facto overeen met de hele jaarlijkse nettobezoldiging van de prins, stelde hij. 

De advocaat had als alternatieve sanctie de opstelling van een protocol voorgesteld waarin de verplichtingen van de prins beter worden omschreven, en waarin tools zijn opgenomen om te controleren of die verplichtingen worden nageleefd. Uiteindelijk stemden 93 Kamerleden toch voor de vermindering van de dotatie, 23 stemden tegen.

Op de vraag van Belga waarom hij in beroep gaat bij de Raad van State en niet naar de rechtbank trekt, wilde Arnauts niet reageren. Wel stelt de advocaat dat hij met de aankondiging van het beroep op 20 juli - de dag van de toespraak van koning Filip en de dag voor de nationale feestdag - "niet als doel heeft om te interfereren in de huidige feestperiode".
127 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ETIENNE BOECKX

  Aub stop met die dotaties aan de koninklijke famillie vanaf de 3 de in lijn voor de troonsopvolging ! En de koning die ondertussen in pensioen is heeft tijdens die regeerperiode ook goed geboerd dus geef die een normaal pensioen ! De regering spreekt altijd van besparingen, maar de enige besparingen die ik waarneem is in de sociale zekerheid en op de lonen van diegene die België onderhoud en rechthoud nl. De werkende mens !

 • Wesley Kenis

  Hij heeft toch zelf een paar jaar geleden beloofd om zich te gedragen maar dat is hij blijkbaar vergeten. Hij wist op voorhand wat de mogelijk straf was als hij buiten de lijntjes kleurt. Bovendien is het las die 15% zijn volledig "jaarwedde zou zijn. Waar gaat overige 85% dan naartoe. Neem die cmiwn zijn volledige dotatie af want ik ben het beu dat die overjaarseren hofnar België overal te schande maakt als prins karnaval.

 • Ronald Polutnik

  De meeste mensen onder ons moeten het doen met 1200€ per maand , terwijl Laurent het met 30.000€ moet doen . En nog is die leegloper niet kontent . Als ik de premier was , dan zouden die dotatie's en hoge ambtenaren lonen een serieuze val maken . Als je 5000€ per maand hebt , leef je toch riant en niets te kort .

 • dominique van beylen

  natuurlijk dat hij in beroep gaat, hij heeft niets te verliezen.

 • Patrick Van Bogaert

  En dat net voor de Nationale Feestdag. Schaamt die advocaat zich niet? In Nederland zou Prins Laurent al lang voor zichzelf moeten gezorgd hebben zonder dotatie.