Primeur voor Brussel: gelote burgers mogen mee overleggen met parlementsleden

In het Brussels parlement zullen binnenkort burgers uitgeloot worden om mee te discussiëren.
BELGA In het Brussels parlement zullen binnenkort burgers uitgeloot worden om mee te discussiëren.
De overlegcommissies tussen Brusselse parlementsleden en gelote burgers zijn in aantocht. De fracties van de meerderheid (PS, Ecolo, Défi, Groen, Open Vld en one.brussels-sp.a) en verschillende oppositiepartijen (Agora, CD&V, DierAnimal en cdH) hebben in de bevoegde commissie een voorstel goedgekeurd om die institutionele primeur te realiseren.

Dankzij de wijziging van het reglement van het Brusselse parlement kunnen nu commissies worden opgericht waarin naast parlementsleden ook gelote burgers zetelen. Voor de groene initiatiefnemers kunnen die overlegcommissies een antwoord bieden op "de huidige crisis inzake de politieke vertegenwoordiging". 

Dankzij de hervorming kunnen 1.000 burgers een kwestie op de agenda van het parlement zetten. Dat dossier kan dan besproken worden in een overlegcommissie met 45 burgers en 15 parlementsleden. Die commissie stelt vervolgens aanbevelingen aan het parlement op. 

De eerste zitting van een overlegcommissie zou pas voor eind 2020 of begin 2021 zijn. Eerst moet nog een vademecum komen met alle praktische modaliteiten over hoe de burgers precies geloot zullen worden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • maurice snelders

    Mensen blij en belangrijk laten voelen. Niks meer niks minder

  • Wesley Kenis

    Schijnbeweging want de WERKENDE burger heeft hier geen TIJD voor of ZIN na een harde werkdag...

  • Odilon Saverien

    Is een vuil spelletje dat ze willen spelen.