Primeur in België: celstraf voor opzettelijke hiv-besmetting

AFP
De correctionele rechtbank van Hoei heeft een man van Angolese afkomst veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, met uitstel voor tweederde van de straf. De strafrechter achtte hem schuldig aan de bewuste besmetting van zijn ex-vrouw met het HIV-virus. Zijn advocaat overweegt in beroep te gaan. Het is de eerste maal dat iemand in België veroordeeld wordt voor dergelijke feiten.

Het openbaar ministerie had een straf van vijf jaar geëist tegen de man. De rechtbank oordeelde nu dat de feiten extreem ernstig waren en dat de man een gevaar vormde voor anderen. Zijn ex-vrouw van Congolese afkomst werd erkend als slachtoffer en kreeg een schadevergoeding van 2.500 euro en een medisch onderzoek.
 
Het voormalige echtpaar ontmoette elkaar in 2004. Enkele maanden later trouwden ze en zeer snel daarop werd de vrouw zwanger. Via een test ontdekte ze dat ze seropositief was. Toen ze daarop haar man inlichtte, reageerde die schijnbaar zeer verbaasd. De vrouw diende klacht in en onderzoek wees uit dat de man ook hiv-besmet was.
 
De man testte in 1994 reeds seropositief en was dus al lang op de hoogte. Hijzelf ontkende de feiten echter. Als diepgelovige had hij naar eigen zeggen veel gebeden voor een genezing. Zijn eerste vrouw en hun kinderen raakten zo nooit met het virus besmet, luidde het. (belga/svm)