Primeur: grootste windmolens ter wereld binnenkort voor kust van Oostende

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
Northwester 2, het zevende Belgische offshorewindmolenpark, krijgt binnenkort de grootste windturbines van de wereld. Dat maakte de eigenaar Parkwind bekend op een persconferentie. Een wereldprimeur voor ons land.

Parkwind, het windenergievehikel van Colruyt en investeringsmaatschappij PMV, koos ervoor om 23 Deense MHI Vestas-turbines te plaatsen. Die hebben wieken van 80 meter lang en kunnen 220 meter hoog worden, tweemaal zo hoog als het atomium. Eén turbine kan 9,5 MW energie opwekken.

Northwester 2, waarvan de bouw in mei volgend jaar begint, zou het zevende offshore-windpark worden voor de Belgische kust. Het totale kostenplaatje bedraagt 700 miljoen euro.

In 2020 zouden de turbines operationeel moeten zijn. De federale regering wil namelijk de Kyoto-doelstellingen halen tegen eind 2020, en moet daarvoor alle geplande windmolenparken klaar hebben.

Het park komt op ongeveer 50 kilometer van de kust van Oostende te liggen, en is daarmee het verste windmolenpark in het Belgische deel van de Noordzee. Voor het blote oog zullen de turbines nauwelijks zichtbaar zijn.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanaeken jokke

  Als er voldoende wind is en hoeveel verlies eer het aan land is.

 • Jan Vannuffelen

  Freddy Van de Velde , dat is per uur .

 • Bob Boomer

  - Hoge bomen vangen veel wind maar gaan wel tegen de vlakte als ze niet tegen elkaar leunen ! Dit geldt dus ook voor windmolens. Zie de filmpjes op internet.

 • Jef Heffens

  Siemens is nu bezig met de ontwikkeling van Windturbines van 10 tot 15MW. Het volledig concept wordt helemaal herbekeken.

 • Ingrid De Clercq

  Binnenkort. Eerst nog wat winters doorkomen met wat kaarjes.