Primeur: Brusselse politie start project met 'emotionele hulphond'

Een hond van de Mira Foundation (Illustratiebeeld).
Mira Foundation Facebook Een hond van de Mira Foundation (Illustratiebeeld).
De lokale politie Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) neemt een "emotionele hulphond" in dienst, een hond die slachtoffers kan steunen en troosten. Het project komt overgewaaid uit Canada en is een primeur voor België. 

De Brusselse politiezone werkt ervoor samen met de Mira Foundation, die instaat voor de opleiding van de honden. Het idee voor de "emotionele hulphond" komt van een inspectrice van de gerechtelijke diensten van de politiezone, zegt Louise Wéber, woordvoerster van de politie.

"Zij stelde al lange tijd vast dat er een lacune bestaat bij de begeleiding van de slachtoffers tijdens het gerechtelijke proces. Dit vaak lange en zware proces heeft immers tot gevolg dat de slachtoffers zich alleen of in de steek gelaten kunnen voelen. Er diende een oplossing gevonden te worden om zo een betere begeleiding te kunnen aanbieden aan de slachtoffers. De emotionele hulphond bleek de ideale oplossing te zijn voor de politiezone Brussel-Noord."

Heilzaam

De labrador of boulab (kruising tussen een labrador en een Berner sennenhond) is er om de slachtoffers te steunen en te troosten, voornamelijk minderjarige slachtoffers en/of slachtoffers van huiselijk geweld. "Het is bewezen dat honden heilzaam kunnen zijn, zowel psychologisch als lichamelijk", klinkt het. "Ze helpen stress, angst, agressiviteit en depressie te verminderen, en hun aanwezigheid kalmeert de ademhaling, verlaagt de hartslag en de bloeddruk."

"Bovendien is de hond in dit stressvolle moment ook een faciliterende factor en zorgt hij ervoor dat de onderzoeker in een meer ontspannen klimaat kan werken tijdens het verhoor van het slachtoffer." De hulphond zal ook aanwezig zijn bij schoolbezoeken of tijdens sociale evenementen en zal het contact met de bevolking bevorderen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Matthys

  Dat arm beestje heeft de taak niet om wat wildvreemden troost te geven, wie geeft hem een gelukkig normaal leven. Mensen zijn veel hogere levensvormen dus die moeten zichzelf kunnen troosten.

 • joan lute

  Fantastisch hoe men eindelijk begint te beseffen dat honden over het algemeen veel beter omgaan met emoties, pijn of verdriet terwijl we als mens altijd in de eerste plaats rekenen op het empatisch vermogen van de mensen waarmee we omgaan. Hoe vaak ondervinden we niet dat men in tijden van nood de vrienden leert kennen.

 • Elke Celis

  Super initiatief! Misschien kunnen binnen afzienbare tijd ook asielhonden met goede kwaliteiten voor deze training worden aangedragen voor particuliere geestelijke gezondheidszorg... Win win situatie dan!!!

 • Luc De Bruyn

  uiteraard helpt het dierenRIJK het mensdom

 • Mark Verlot

  Zo komt het wezen "hond" eens positief in beeld, eindelijk!