Primeur: België centraal op internationaal nationalisme-congres

BELGA
De aanslepende politieke crisis heeft ons land een nieuwe 'primeur' opgeleverd. Zo stond België voor het eerst centraal op een van de belangrijkste internationale congressen over nationalisme in New York.

Politicoloog Dave Sinardet doceerde er zijn collega's over de N-VA en het "nationalisme dat zo niet genoemd durft worden". De Columbia University organiseerde deze week het ANS-congres (Association for the Study of Nationalities). "De belangrijkste jaarlijkse academische bijeenkomst over naties en nationalisme", aldus de Universiteit Antwerpen. "Voor de allereerste keer werd er een specifiek panel over België georganiseerd."

N-VA

Tijdens de debatten gaf Antwerps politicoloog Sinardet zijn visie op de Belgische impasse. Hij wees erop dat "de N-VA in haar kern nog steeds gedreven wordt door klassiek en radicaal nationalisme, maar daar in haar communicatie bewust niet de nadruk op legt". Volgens Sinardet beseft de partij dat haar kiezers niet geïnteresseerd zijn in de vraag of gezondheidszorg Vlaams dan wel federaal is, maar wel in een strenger migratiebeleid. N-VA bespeelt doelbewust rechts-liberale thema's, vermoedt de politicoloog.

Vlaamse symbolen

Voor zijn collega's omschreef hij dat als "nationalisme dat zo niet genoemd durft worden". "Het wordt beargumenteerd met een rationeel klinkend discours, maar aan de onderhandelingstafel blijkt dat er inhoudelijk-technisch niet altijd over nagedacht is en men vooral geïnteresseerd is in Vlaamse symbolen."

Al is de aanpak niet uitzonderlijk, erkende Sinardet. CD&V mikt met haar communautair discour over gezondheidszorg net zo goed op een versterking van de christelijke zuil, terwijl de PS delen van Justitie wil splitsen om meer grip te krijgen op de benoeming van rechters, aldus nog de politicoloog. (belga/ep)