Prijzen asperges ingestort door corona: “Normaal 10 euro voor een kilo, nu amper 4"

Archief
ANP Archief
De prijzen voor asperges zijn helemaal ingestort wegens het sluiten van de horecasector, die een belangrijke afzetmarkt is voor deze groente. "Waar normaal 10 à 11 euro betaald wordt voor een kilo, is dat momenteel nog nauwelijks 4 euro", aldus Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond. 

“De aspergetelers zitten momenteel met de handen in het haar. Naast de prijsdaling komen ze door het sluiten van de grenzen op dit ogenblik ook arbeidskrachten te kort voor de oogst, die in het geval van asperges handmatig dient te gebeuren. Vooral grote bedrijven krijgen de asperges niet meer geoogst en overwegen deze te laten staan. Hierdoor kan deze grond dit seizoen niet meer gebruikt worden voor een tweede oogst. Ook de transportkosten zijn gestegen”, aldus Saenen.

De Boerenbond lanceerde via www.werkers.be al initiatieven om mensen aan te trekken die landbouwers willen helpen bij de komende oogsten. "Gespreid over een heel jaar heeft de land- en tuinbouw 60.000 arbeidskrachten nodig, waarvan 9 op 10 normaal uit het buitenland wordt gerekruteerd, wat door de coronacrisis momenteel niet kan. Op dit ogenblik is er volk nodig voor het oogsten van asperges. In april is het de beurt aan lentegroenten en aardbeien, enzovoort.”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dominique Leenaerts

  Gevangenissen zitten vol vrijwilligers om te gaan oogsten... kan niet moeilijk zijn! Zo verdienen ze een beetje bij en maken ze zich nuttig!

 • André Christiaens

  Als je toch niet mag gaan werken ga dan een dagje of week mee helpen bij een aspergekweker, dan eet je verse en smakelijke asperges, maar ja asperge steken is wel zeer rug belastend. In Londerzeel/Malderen is er een zeer grote kweker actief en je kan misschien een dagje helpen.

 • raf peeters

  Sorry hè ,heb nog nooit meer dan 4€ de kg betaald .Haal ze rechtstreeks bij de teler en als je niet te kieskeurig bent waarbij de stengels alle even dik en lang moeten zijn heb je ze aan 3€ en als je de gebroken neemt(voor de soep bijvoorbeeld) heb je ze aan 2€.Wat ze hier schrijven 10€ ,betaal je in supermarkten ,maar wie gaat nu in supermarkt asperge kopen?.

 • Peter Hegge

  Geen verse asperges dit jaar, dan maar pot of blik. Geen probleem

 • Robbert Thys

  Volgende week verse asperges maken. Veel beter dan het blikkenvoer wat ierdereen heeft gehamsterd!