Prijs voor 'onderdanigheid aan zijne majesteit' naar Armand De Decker

De Republikeinse Kring heeft Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) gisteren onderscheiden met de "Prijs voor onderdanigheid aan zijne majesteit". De Republikeinse Kring en het Masereelfonds organiseerden zoals elk jaar hun gezamenlijke Dag voor de Republiek op 10 november, de vooravond van Wapenstilstand. Naar aanleiding van de dag kende het Masereelfonds zijn prijs De Potter-Gryp voor republikeinse verdienste toe aan Rik Van Cauwelaert van Knack. De prijs voor mondig republikeins burgerschap ging naar Bob Elbracht, bestuurslid van het Nieuw Republikeins Genootschap in Nederland.

Senaatsvoorzitter
De prijs voor onderdanigheid aan zijne majesteit ging naar Armand De Decker, voorzitter van de Senaat. De jury onderscheidde de Franstalige liberaal voor zijn "herhaalde en leugenachtige" verklaringen over de kostprijs van een eventuele republiek. De Republikeinse Kring neemt ook aanstoot aan het feit dat Armand De Decker bleef beweren dat er geen zaak-Laurent was, tot koning Albert in zijn kerstboodschap van vorig jaar verklaarde dat niemand boven de wet staat. Na de boodschap van de koning beweerde de laureaat dat de prins een burger zoals iedereen is en dus ook moet kunnen gehoord worden als getuige.

Paleis verdedigen
Het juryrapport stelt voorts dat in de geest van de laureaat het leren van de Brabançonne elke vorming inzake burgerschap vervangt. Hij aarzelt ook niet de waarheid geweld aan te doen om het paleis te verdedigen, "in de slaafse hoop om de adellijke titel van baron te bekomen", luidt het nog in de motivatie voor de prijs. (belga/kh)

Armand De Decker (r) op de Wapenstilstand-ceremonie
Armand De Decker (r) op de Wapenstilstand-ceremonie