Prijs voor de democratie gaat naar onderzoeksjournalisten achter Panama Papers

photo_news
De prijs voor de democratie 2016 gaat naar Het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten, die het dossier rond de Panama Papers naar boven hebben gespit. Dat melden de organisatoren Democratie 2000 en vzw Trefpunt.

De prijs werd ingesteld in 1992 na de 'zwarte zondag'. Toen bleek volgens de Gentse initiatiefnemers Democratie 2000 en Trefpunt dat de "politieke democratie zeer broos was en verdedigd moest worden door alle democraten tegen extreemrechtse, populistische en antipolitieke stromingen in".

Het ICIJ was de drijvende kracht achter onder meer LuxLeaks en SwissLeaks en de Panama Papers, zegt juryvoorzitter Eric Goeman. "Deze journalisten hebben door de onderzoeksjournalistiek serieus te nemen een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontmaskering van de non-transparante praktijken van de financiële elites. Fiscale praktijken die tegen alle democratische waarden ingaan, maar ook een bedreiging zijn voor de uitbouw van een sociale democratie gebouwd op een verzorgingsstaat omdat ze de financiële middelen aan de verzorgingsstaat onttrekken." Belgische journalisten Kristof Clerix (Knack) en Lars Bové (De Tijd) maken deel uit van het team onderzoeksjournalisten achter Panama Papers.

De prijs Jaap Kruithof 2016 wordt toegekend aan doctor in de Sociale Wetenschappen Francine Mestrum voor haar bijdrage aan het concept van wereldwijde sociale bescherming.

De prijzen worden op 21 juli uitgedeeld tijdens de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs.