Prijs varkensvlees naar hoogste niveau in twintig jaar door enorme vraag vanuit China

Shutterstock
Het is meer dan twintig jaar geleden dat varkensvlees nog zo duur werd betaald. De prijzen worden vooral gedreven door de enorme vraag vanuit China, waar de Afrikaanse varkenspest leidt tot massale slachtingen.

Vandaag wordt 1,45 euro betaald per kilogram levend varken, en 1,7791 euro per kg geslacht. De prijzen waren deze zomer al gestegen naar het hoogste niveau in twee jaar, maar de voorbije drie weken is varkensvlees nog duurder geworden. "Het is meer dan 20 jaar geleden dat de prijzen dit niveau nog hebben bereikt", zegt specialist Wouter Wytynck van de Boerenbond

Afrikaanse varkenspest 

De oorzaak is bekend. Vanuit China - getroffen door de Afrikaanse varkenspest - is er een enorme vraag naar varkensvlees. Door een uitbraak in de provincie Luxemburg in 2018 kan ons land zelf niet uitvoeren naar China, maar het kan wel profiteren van een aantrekkende vraag op de wereldwijde markten.

Voor de varkenshouders zijn de hoge prijzen een zegen. "Dit is goed nieuws voor de varkenshouder. Hij kan de schulden die vorig jaar en begin dit jaar waren opgebouwd wegwerken en daarnaast kan er reserve aangelegd worden om weerbaarder te zijn in periodes van laagconjunctuur", klinkt het bij de Boerenbond.

De verwachting is wel dat de piek in de prijzen nu bereikt is. De prijzen zullen vermoedelijk na de eindejaarsperiode wat moeten inleveren.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mi Janssens

  China , china is er nog iets Belgisch zelfs onze beste springpaarden gaan naar dus geld geld. Hoe ze daar behandeld worden geven we geen zier om! En we zijn zeer slecht bezig.

 • jef Joossens

  Hier in Brazilie hetzelfde probleem met rundvlees. Sinds kort is er een handelsakkoord afgesloten met China voor de uitvoer van Braziliaans rundvlees met als gevolg een tekort in eigen land wat de prijzen enorm de hoogte injaagt.

 • GERARD DE PELECIJN

  De varkens stijgen in waarde noemt men dat!

 • stefan leysen

  Binnenkort schieten ze weer wakker en willen ze hun varkensstallen verdubbelen, dan kan de prijs weer kelderen, zo is het gegaan met de melkkoeien, de kwota werden vrijgegeven en ze breidden massaal hun veestapel uit, de gevolgen zijn kenbaar.

 • Sandra Peeters

  Zolang die dieren deftig worden gehouden en de boeren ook in België eerlijk worden betaald. We zouden ook is een Oxfam voor Belgische boeren moeten hebben. Onze boeren moeten de strengste regels ter wereld naleven op vlak van milieu en dierenwelzijn en arbeidswelzijn, maar buitenlandse leveranciers die doen maar op en bestormen de markt met dumpingprijzen door pesticiden, ggo's en hormonen te gebruiken. Ik wil daarvoor best meer betalen, maar dus niet voor bedenkelijke buitenlandse producten.