Priester staat terecht voor schuldig verzuim bij zelfdoding

thinkstock
Een 57-jarige priester uit Brugge moet zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden voor schuldig verzuim bij een zelfdoding. A.S. zocht geen hulp toen een 54-jarige man duidelijk vertelde over zijn zelfmoordplannen en beroept zich op het biechtgeheim. De zaak wordt op 3 september gepleit.

In oktober 2015 werd de priester opgebeld door A.V., die al langer met depressies kampte. Tijdens het lange telefoongesprek gaf de man duidelijk aan dat hij zichzelf van het leven wilde beroven. Daarna volgden ook nog enkele sms'en. De weduwe van A.V. stelde zich vragen bij die contacten en diende een klacht in bij de onderzoeksrechter.

De Brugse raadkamer verwees de priester op woensdag 15 november naar de correctionele rechtbank. Voor schuldig verzuim riskeert hij een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete tot 3.000 euro. De zaak zal op 3 september behandeld worden. Het parket en de burgerlijke partij zijn van oordeel dat A.S. het slachtoffer had moeten helpen door de hulpdiensten te verwittigen. De verdediging zal aanvoeren dat de priester gebonden was door het biechtgeheim.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Janssen

  Groot gelijk meneer pastoor... mondje dicht.

 • Jan Verlinden

  Biechtgeheim is niet meer van deze tijd.

 • Arthur Houben

  Wouters: zelfbeschikking van de mens staat nog altijd bóven alles, de priester kan geen verwijt gemaakt worden: neerslachtige of depressieve mensen zien het soms ook niet meer zitten,als een priester dan bij elke depressieve die biecht de hulpdiensten moet verwittigen, waar zijn we dan mee bezig?! Wij hebben recht over ons leven, inclusief onze dood en het tijdstip, ónze beslissing!

 • lut vanhyfte

  Van de weduwe valt het te begrijpen dat ze haar man liever bij zich had gehad, maar van 't Parket is 't nogal schijnheilig te vervolgen in een land waar biechtgeheim mág bestaan... Trouwens, waar blijft het begrip voor de stervenswens van het 'vrije' individu, als deze pastoor veroordeeld wordt zullen veel minder mensen hun hart durven luchten, uit angst verraden te worden...

 • Hubert Wouters

  Geestelijken spreken altijd van moraal. Zijzelf kennen echter geen moraal. Biechtgeheim is eenvoudig larie. Bij dergelijk geval of bij misdrijven vervalt het biechtgeheim. De wereldse wetten staan altijd boven religueuze wetten. Dus onmiddellijk deze pastoor opsluiten wegens schuldig verzuim.