Prévot (cdH): “Het is nu tijd voor PS om met N-VA te praten, tegenzin of niet”

Maxime Prevot, voorzitter cdH.
BELGA Maxime Prevot, voorzitter cdH.
"Het moment is gekomen voor de PS om, ook al is het met tegenzin, te praten met de N-VA." Dat zegt Maxime Prévot, voorzitter van de cdH, vandaag in Le Soir en Sudpresse. Hij zegt ook dat om uit de crisis te geraken, er wellicht zal moeten gepraat worden over institutionele kwesties. Volgens Le Soir is hij daarmee de eerste Franstalige partijvoorzitter sinds de verkiezingen van 26 mei die de deur op een kier zet voor een nieuwe institutionele hervorming.

"Mijn overtuiging, en niet noodzakelijk mijn wens, dat benadruk ik, is dat om uit de spanningen en crisissen van vandaag te geraken er wellicht een sociaal-economische legislatuurregering nodig zal zijn, en dat er parallel via een nieuw orgaan, een conferentie, over institutionele dimensies wordt gesproken", zegt Prévot. De Franstalige christendemocraten zijn vanuit de oppositie bereid aan die institutionele discussies deel te nemen.

Prévot zegt nog dat "niets problematischer zou zijn voor de toekomst van het land en de Franstaligen dan nieuwe verkiezingen". Om die reden moet de PS een dialoog met de N-VA aanvaarden, meent hij.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Faes

  Het is vooral hoog tijd om dit land te splitsen zodat Vlaanderen kan doen wat het moet doen zonder dat er voortdurend stokken in de wielen worden gestoken. La Wallobrux kan dan ook rustig zijn plan trekken maar dan met hun eigen centen.

 • Otto-Jan Rongewaard

  Nieuwe verkiezingen zullen enkel nog leiden tot verder uiteengroeien van het politiek veld. Als we zo doorgaan moet het VB met PTB onderhandelen.

 • Marcel Willems

  Er moet gepraat worden ja maar over hervormingen is verloren moeite.Het meest dringende is het land besturen op een correcte manier en niet om het verder te versnipperen.Maak voor een federale regering een federale kieskring die dan een regering van nationaal belang vormt

 • Rik Connaerdt

  Het zou beter zijn voor de mentale gezondheid van mr. Prévost indien hij zich onthield van advies te geven aan andere partijen. Zo goed was die verkiezingsuitslag voor CDh niet.

 • Fons Casteels

  Grappig eigenlijk: mijnheer gaat eerst ZELF met zijn partij in de oppositie zitten, en zegt nu wat de anderen moeten doen om het probleem op te lossen. En die oplossing is simpel: een federale regering met de 4 x 2 kleurenpartijen. Meerderheid van 93/150, dus ruim voldoende.