Pretparken breiden rookverbod uit

Roken vanaf nu ook verboden tijdens buitenoptredens

Bij een optreden van K3 mag niet meer gerookt worden.

picture: Els Verhaeghe/ Photo News
Photo News Bij een optreden van K3 mag niet meer gerookt worden. picture: Els Verhaeghe/ Photo News

De pretparken en dierentuinen verstrengen hun rookbeleid. Dat hebben ze samen beslist. Over twee weken start het nieuwe seizoen, en vanaf dan mag je niet meer roken op plaatsen waar veel volk tegelijk aanwezig is. Tijdens een show, of een optreden buiten bijvoorbeeld. Op speelpleinen en in wachtrijen was roken eerder al verboden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Plopsaland De Panne voert een rookverbod in tijdens alle buitenoptredens op het centrale plein aan de ingang van het park. Het gaat om zo’n 30 shows per jaar. “Tijdens een optreden van bijvoorbeeld K3 staan 2.000 tot 3.000 bezoekers dicht bij elkaar”, zegt Directeur Steve Van den Kerkhof van Plopsland De Panne. “Als dan iemand een sigaret opsteekt, is dat vrij hinderlijk voor de andere bezoekers die ook naar de show staan te kijken.”

Optreden K3 in Plopsaland
foto : Henk Deleu
Henk Deleu Optreden K3 in Plopsaland foto : Henk Deleu

Tijdens een vergadering hebben alle Belgische pretparken gezamenlijk beslist om roken te ontmoedigen op plaatsen waar veel bezoekers tegelijk aanwezig zijn. Zo zal je in Bellewaerde in Ieper niet meer mogen roken tijdens de stunt- en duikshow, die 3 of 4 keer per dag wordt opgevoerd. Walibi in Waver en Bobbejaanland in Lichtaart hebben geen buitenshows, daar blijft voorlopig alles zoals het is.

Totaal rookverbod

De pretparken vinden dat de mening van zowel rokers als niet-rokers gerespecteerd moet worden en dat ze gelijkwaardig behandeld moeten worden. Toch gaan alle pretparken op termijn wel richting een totaal rookverbod. Maar dat nu meteen al invoeren, zou de bezoekers te veel choqueren, denken ze. Roken mocht eerder al niet meer in wachtrijen en op speelpleinen, ook buiten niet. “Door de bezoekers is er een grote sociale controle, en het rookverbod wordt in de meeste gevallen ook gerespecteerd”, zegt Van den Kerkhof nog. “Boetes kunnen we niet opleggen. Bij een overtreding gaan we met de rokers praten, en in de meeste gevallen aanvaarden de rokers ook dat ze daarop aangesproken worden.”

In pretparken wordt roken verboden op plaatsen waar veel volk tegelijk aanwezig is.
iStock In pretparken wordt roken verboden op plaatsen waar veel volk tegelijk aanwezig is.

Ontgoocheld

Voor Kom op tegen Kanker gaat het allemaal niet snel genoeg. “We zijn ontgoocheld dat pretparken niet meteen volledig rookvrij worden”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op Tegen Kanker. “Een pretpark is een plaats waar veel kinderen komen, vaak jonge kinderen. De pretparken zouden een voorbeeldrol kunnen spelen door roken volledig te verbieden. We betreuren dat dat niet gebeurt.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • gregory saelens

    Boetes kunnen ze nie opleggen dus geen probleem. Is in buitenlucht. Dus waarom zou ik op een bankje niet mogen roken. Tijdens shows OK, kan ik begrijpen, in wachtrijen minder. Vroeger rookte men overal en niemand deed er moeilijk over nu mag plots niets meer. Beetje gezond verstand gebruiken dus.

  • roland Devriese

    Dirk Velplaetse, het gaat niet over pret- of flutparken zoals u zegt, het gaat over de stank van de rokers, zowel hun sigaret als hun kledij stinkt, zonder over de schadelijke "uitstoot" te spreken.

  • dirk verplaetse

    Geen erg voor mij. Wij hebben geen pretparken, alleen flutparken. Voor een echt pretpark moet je de grens over.