Preses Antwerpse KVHV na ophef Schild & Vrienden: "Ik ken mensen die zich met wapens voorbereiden op oorlog"

KVHV
Na de ophef over de organisatie "Schild & Vrienden" doet nu ook de preses van de Antwerpse afdeling van het Katholiek Vlaams studentenverbond KVHV opmerkelijke uitspraken in HUMO. "Ja, ik ken mensen met geweren in hun kelder", zegt Filip Brusselmans. Het KVHV is de kweekvijver voor veel N-VA prominenten. Zowel Theo Francken, Jan Jambon, Liesbeth Homans en Bart De Wever waren ooit lid.

In het interview blijkt Filip Brusselmans erg pessimistisch over de staat van onze maatschappij. "Wij beleven de ondergang van het Avondland. We zijn verweekt, decadent, niet opgewassen tegen de sterke cultuur die de islam is. De islam zal het halen, dat is niet meer te keren. Je kunt misschien met veel moeite nog je eigen bevolking sensibiliseren en weer op het goede pad brengen, maar je blijft aanhikken tegen die demografsche evolutie: mensen die wij niet kunnen overtuigen, die te veel van ons verschillen, zullen hier met steeds meer zijn. Dat blijft niet zonder gevolgen: mensen radicaliseren, ook in het katholicisme. Ik gebruik die term niet graag, maar het is normaal: je houdt je vast aan het laatste beetje eigenheid dat je nog rest."

Zelf zegt de preses niet te pleiten voor een "kruisvaart". Maar hij kent wel mensen die zich voorbereiden op het ergste.

"Ik heb geen geweren in mijn kelder liggen met het oog op een nakende burgeroorlog. Maar ik ken wel zulke mensen, preppers, mensen die zich met volle voorraadkasten op de oorlog voorbereiden: bonen en ravioli in blik, rijst, immens veel water, wapens. Mensen met wapenvergunningen, voor alle duidelijkheid, ze hebben niets te maken met het illegale circuit. Ikzelf vind wapenbezit gevaarlijk. Het kan leiden tot datgene waar je het meest bang voor bent: een burgeroorlog."

Lees het volledige interview in HUMO waarin Brusselmans ook zijn visie op transgenders geeft en kritiek op de N-VA uit.

UPDATE: Het KVHV zegt in een e-mail dat de uitspraken van hun preses ter persoonlijke titel waren en niet uit naam van de organisatie gebeurden. De studentenvereniging benadrukt ook dat het interview al voor de uitzending van Pano werd afgelegd.
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bjorn Matheusen

  Een erg gevaarlijke organisatie. Het wordt tijd dat ze streng wordt doorgelicht.

 • Ronny Ooijen

  Lucien Mertens,zal dat komen omdat vele burgers vinden dat N(V)-Blabla het toch o zo geweldig doet? Of omdat hen duidelijk wordt wat het DNA van die partij is? U weet wel, zogenaamde "vlamingen" die hun eigen volk verraden en verantwoordelijk zijn voor de dood van vele vlamingen.

 • Lucien Mertens

  Bij extreem links kan men het n-va bashen gewoon niet laten...dwangmatig als een obsessieve stoornis.

 • benoni vanstaen

  Ja er moeten van alle soorten zijn, maar dat ze politiek gesteund worden, financieel door de onderwijsinstellingen dat gaat me een brug te ver. En dan nog katholiek geïnspireerd, dacht dat katholiek stond voor iets anders, maar zal de aard van het beestje zijn.

 • Valentino Fabionara

  En maar mensen opsteken en leren dat de Islam een vijand is, jullie maken zelf de vijanden. Als er een burgeroorlog komt, dan zijn het jullie die het aansteken, maar let op: wanneer het vuur te heet en te groot wordt, krijgen jullie het niet meer gedoofd!