Premier Wilmès: “Regeringsvorming gaat niet voldoende vooruit”

BELGA
Sophie Wilmès, de nieuwe premier van de federale regering van lopende zaken, hoopt dat de publicatie van het rapport van de preformateurs aanstaande maandag de aanzet kan zijn voor échte onderhandelingen over de inhoud van een politiek project. "Er ontbreekt een gevoel van urgentie", verklaarde het nieuwe federale boegbeeld van de MR op de Franstalige openbare omroep RTBF.

"Ik heb veel respect voor het werk van de preformateurs. Ik wacht met ongeduld op hun rapport. Maar rekening houdend met de tijd die verstrijkt, gaat het niet voldoende vooruit. Er ontbreekt een gevoel van urgentie", zei Wilmès in het programma La Première. 

Geruchten

Alle ogen zijn gericht op de PS en de N-VA, de partijen van preformateurs Rudy Demotte en Geert Bourgeois. "Er zijn geruchten dat ze (PS en N-VA, red.) praten, maar het volstaat niet om te praten, er moet op constructieve wijze gepraat worden, er moet een project op tafel worden gelegd, er moeten andere partijen bij betrokken worden", aldus Wilmès. 


Wilmès weigert te spreken over een mogelijke mislukking van een poging om een regering met de PS en N-VA op de been te brengen. "Er zijn nog geen echte gesprekken over de inhoud geweest. Het is dus ook moeilijk om een mislukking van die onderhandelingen vast te stellen, tenzij één van beide partijen toegeeft dat het onmogelijk is te praten met de andere. Maar dan moet men dat zeggen.”

Lees ook: 

Sophie Wilmès wandelde vijf jaar geleden via achterpoortje de Kamer binnen: portret van de eerste vrouwelijke premier van België
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  De huidige Vlaamse coalitie heeft samen een meerderheid. Ze zijn door een meerderheid van de bevolking verkozen en ze willen samen regeren. Dus zijn zij de winnaars. Niet het VB met 18,5%. Zo zit ons democratisch kiessysteem in elkaar. Dus aan alle slechte verliezers, stop met janken en leg je neer bij de werkelijkheid.

 • Johan Thyssen

  Ik wil niet meer kiezen!! Wat gekozen wordt door het volk mag toch niet meeregeren.

 • danny janssens

  We hebben een toestand waarin de NVA/VB een standpunt probeert op te dringen waar niemand achterstaat in Wallonie en minder dan de helft in Vlaanderen. Dus NVA of VB is geen optie. We hebben een Waalse regering met socialisten, liberalen en ecolo, 3 van de 5 grootste politieke families in Belgie met Ecolo als de grootste winnaar in Wallonie, logisch dus dat dit de basis moet vormen voor een federale regering. Als het in Wallonie kan moet het in Belgie ook kunnen, zoniet met CDV of PVDA ipv VLD

 • Carina Goedertier

  Dit duurt inderdaad veel te lang. Waarom zo lang lanterfanten. Het volk heeft gekozen en het VLAAMS BELANG heeft de verkiezingen gewonnen dus zijn zij aan zet. Geef hun de kans en we zien wel wat het wordt bij de volgende verkiezingen. Opnieuw veel winnen of afgestraft worden. Maar ze hebben tenminste dan toch de kans gekregen. En dan is het ook gedaan met het kat en muisspel van wie met wie wel of niet wil regeren. Waarom dient eigenlijk een verkiezing ?

 • piet devlieger

  Wow, zo'n wereldschokkende mededeling. Geen enkele belg die het wist dat niet voldoende vooruitgaat. Ze is echt wel briljant te noemen. En wanneer begint ze te werken ipv interviews te geven ? Want die brengen geen aarde aan de dijk. Iedere politicus zou iets moeten leren van de kippen : eerst eieren leggen en dan pas kakelen.