Premier Wilmès hoopt op alternatief voor grote antiracismebetoging in Brussel

Afgelopen maandag kwamen er op het Brusselse Muntplein tientallen mensen samen voor een Black Lives Matter-betoging.
Marc Baert Afgelopen maandag kwamen er op het Brusselse Muntplein tientallen mensen samen voor een Black Lives Matter-betoging.
Premier Sophie Wilmès (MR) hoopt dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) in overleg met de organisatoren een alternatief vindt voor een antiracismebetoging met mogelijk meer dan 5.000 deelnemers die zondag zou doorgaan in de hoofdstad. Dat zei ze vandaag in de Kamer. Dergelijk massaprotest "zou in strijd zijn met de maatregelen die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen", benadrukte ze.

Naar aanleiding van het massale protest van onder meer de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten willen verschillende mensen ook in ons land betogen tegen racisme. Dat gebeurde begin deze week al op het Brusselse Muntplein en in Gent, waar telkens enkele tientallen tot honderden betogers samenkwamen. De politie gedoogde die bijeenkomsten, omdat het aantal manifestanten beperkt bleef en de sociale afstand gerespecteerd kon worden, maar in principe zijn samenscholingen onder huidige coronamaatregelen nog altijd verboden.

Nu zondag zou er een nieuwe Black Lives Matter-betoging plaatsvinden op het Poelaertplein in Brussel, aan het Justitiepaleis. Op de Facebookpagina van het evenement hebben al 5.000 mensen laten weten dat ze aanwezig zullen zijn, nog eens 10.000 anderen tonen interesse in het evenement. Sociale afstand aanhouden wordt dan moeilijk. Brussels burgemeester Philippe Close liet deze ochtend weten dat er gepraat wordt met de organisatoren.

Premier Sophie Wilmès.
BELGA Premier Sophie Wilmès.

Premier Wilmès hoopt alvast dat er geen massabetoging komt. "Ik weet dat sommigen in België zich willen mobiliseren als reactie op de gebeurtenissen in de VS. Maar Belgen die willen betogen, moeten ook rekening houden met de gevolgen op de verspreiding van de corona-epidemie", antwoordde ze op vragen van Ecolo-Groen, PVDA, Open Vld, PS, sp.a, DéFI, MR en CD&V tijdens de plenaire vergadering in de Kamer. 

"Ik hoop dat men een alternatief zal kunnen vinden voor die betoging, die in strijd zou zijn met de maatregelen die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen. We moeten trouwens ook respect hebben voor de situatie van het zorgpersoneel en vermijden dat zij opnieuw overspoeld worden." 

Wilmès waarschuwde gisteren na afloop van de Nationale Veiligheidsraad al voor bijeenkomsten en protesten naar aanleiding van de rellen in de VS. Daar komen al dagenlang duizenden mensen op straat in verschillende steden naar aanleiding van de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd, die om het leven kwam door bruut politiegeweld.

Lees ook: Deze 18 Vlamingen krijgen ook nog altijd met racisme te maken: “Mijn zoontje vroeg: ‘Papa, wat is een bruine aap?’” (+)
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Damiaens

  Indien dit doorgaat moeten de mensen die een boete van 250 euro hebben gekregen dit als argument te gebruiken om niet te betalen!

 • Gerd Deketelaere

  Wilmes moet niet hopen, ze moet verbieden. Wat is dat nu weer voor kul!!

 • Jan Boden

  In een tijd dat je festivals en kermissen verbiedt, moet je ook geen massabetogingen tolereren. Het zou de politievakbonden sieren om hieraan hun medewerking te ontzeggen.

 • jean donny

  De zwijgende meerderheid wil dat zulke acties verboden worden zeker in coronatijden. De protesterende minderheid krijgt al aandacht genoeg in dit landje! Het is ook de zwijgende meerderheid die steeds de rekening betaalt hier. We worden zelfs door een ondemocratische minderheid geregeerd

 • Marc Coussement

  Voor alle duidelijkheid de politie heeft fouten gemaakt. Het is tijd voor een artikel over die George Floyd, een zware crimineel die onder meer 7 jaar kreeg voor een gewapende overval op een zwangere vrouw. Voor het handelen in drugs en andere overvallen heeft hij meer dan 8 keer achter de tralies gezeten. Tijdens de arrestatie heeft hij zich zeer sterk verzet, daar zijn ook videobeelden van. Daarbij stond hij stijf van de amfetamines.