Premier Wilmès bevestigt: “Reproductiegetal ligt weer boven 1"

Sophie Wilmès.
REUTERS Sophie Wilmès.
De reproductiewaarde ligt weer boven de 1. Dat heeft premier Sophie Wilmès bevestigd op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Sciensano meldde op haar website een waarde van 0,86, maar viroloog Marc Van Ranst had al aangekondigd dat het fameuze getal op dit moment eerder ergens rond 1,1 zou liggen. “Wanneer het aantal nieuwe gevallen stijgt, dan weet je dat je met een R-waarde boven de 1 zit, als je dat berekent op het aantal nieuwe besmettingen, zoals het hoort”, aldus de viroloog. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het reproductiegetal is een manier om te bepalen hoeveel andere mensen één besmette persoon gemiddeld aansteekt met het coronavirus. De R-waarde is van groot belang voor een epidemie. Als ze onder de 1 zit, neemt de epidemie af, als ze er boven zit, dan groeit ze. Bij het begin van de corona-epidemie lag het reproductiegetal op drie. Daardoor nam de epidemie exponentieel toe. De R-waarde moest dus naar beneden en daarom voerde ons land een relatief strenge lockdown in. Met succes: het getal zakte vanaf april onder de 1, waardoor de epidemie weer afnam. Maar nu zitten we toch opnieuw op een kantelpunt. Maatregelen kunnen wel nog een sterke invloed hebben op de verspreiding van het virus en zo de reproductiegraad terugdringen.

Volgens de website van Sciensano is het reproductiegetal nog altijd ‘maar’ 0,86. Dat betekent dat honderd mensen die Covid-19 hebben opgelopen gemiddeld 86 anderen besmetten. Sciensano houdt voor de berekening van de R-waarde vooral rekening met het aantal ziekenhuisopnames en dat blijft voorlopig nog dalen. Vandaar de lagere inschatting. 

“Dit is niet goed”

Maar op basis van het aantal nieuwe coronagevallen - “en dat hoort zo ook”, prikte Van Ranst naar Sciensano - én het aantal hospitalisaties is de R-waarde op dit moment boven de 1 gestegen, omdat de besmettingscijfers ook weer de hoogte zijn ingegaan. Van Ranst zei daarom vanochtend al dat het reproductiegetal momenteel eerder op ongeveer 1,1 ligt. Of: 10 besmette personen geven het virus door aan gemiddeld elf anderen. 

Op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad vanmiddag deelde premier Wilmès eveneens mee - op basis van het verslag van de GEES - dat de R-waarde weer boven de 1 uitgestegen is. “De epidemie wint weer aan kracht, zij het zeer bescheiden. Dat is niet goed”, zei ze.

Actieve epidemie

“Dat is zeker niet geruststellend”, waarschuwde eerder al Van Ranst. Hij zei dat het getal voorlopig nog altijd wel laag zit, maar hoopt toch dat “we niet vertrokken zijn” voor erger. “Daar moeten we allemaal ons best voor doen.” 

“Dit wil zeggen dat we opnieuw met een actieve epidemie zitten, en niet met een epidemie die aan het uitdoven is”, zei epidemioloog Pierre Van Damme in de VTM Nieuws-studio over de R-waarde boven 1. “Daar moeten we absoluut controle over proberen te krijgen, anders zijn we op weg naar een toename van het aantal gevallen.”

Dagelijkse updates

Van Ranst herhaalde vanochtend overigens ook nog eens dat hij voorstander is van de vorige manier van informatie verschaffen over het virus aan de bevolking. Hij wil weer dagelijkse updates van het aantal nieuwe gerapporteerde gevallen. “Heel wat mensen begrijpen het concept van weekgemiddelde gewoon niet. De dagelijkse cijfers zijn een hulpmiddel om de mensen bij de zaak te houden.” 

Zeker als het aantal nieuwe besmettingen per dag weer boven de honderd uitstijgt, vindt Van Ranst een dagelijkse rapportering nuttiger, met ook meer persconferenties.

Lees ook: Experts verontrust over stijgende coronacijfers: “Ja, hier is iets aan de hand” (+)
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Selders

  als die regering van overschottekes ook een hard optrad tegen burgemeesters die massabijeenkomsten gedoogden dan was het ok beter in de hand te houden!

 • Franky Schoonvliet

  bij een tweede lockdown enkel deze opsluiten voor enkele maanden in hun kot die het zo nodig vonden om op reis te gaan en feestjes bij te wonen. zonder iets van vergoeding wel te verstaan dan kunnen de mensen die zich aan de regels gehouden hebben rustig vrij rondlopen. en moeten deze niet opdraaien voor de stommiteiten van de EGOISTEN.

 • yves van lent

  De nationale statistische knoeiboel van sciensano. Indien we gezakt waren tot 10 besmettingen per dag en de dag nadien zijn er 11 dan is de R-waarde ook hoger dan 1. Het aantal tests wordt ook nooit mee in de berekening genomen. Het aantal ziekenhuis opnames is de enige ietwat betrouwbare parameter en dan nog. Echter iemand met nierfalen en covid wordt ook als covid patient beschouwd.

 • Jean Aimar

  Als R groter is dan 1 dan zal het aantal besmettingen op zeer korte termijn als een raket de hoogte in schieten.

 • christel walrave

  Als ik zie hoe er in de horeca in Oostende omgesprongen word met de regels waar er helemaal geen controle word gebeurt verbaast mij dat niet.Veel weten niet wat 1.5m betekent en ontsmetting is ook geen noodzaak want dat neemt tijd in beslag.Waarom zou he er wordt toch niet gecontroleerd!