Premier wil buitensporige energieprijzen verhinderen met “energienorm”

Photo News
De oplopende energiefactuur baart de regering zorgen. Premier Michel wil dringend werk maken van een energienorm naar het voorbeeld van de loonnorm. Om te vermijden dat elektriciteit veel duurder wordt dan in onze buurlanden, zoals nu, door onzekerheid over onze kerncentrales. "Graag voor de verkiezingen."

Is de regering-Michel sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober min of meer in lopende zaken tot de federale verkiezingen van 26 mei volgend jaar? Niet als het van de premier afhangt. Charles Michel dringt erop aan dat er alsnog een energienorm komt, zoals voorzien in het regeerakkoord.

"Het gaat niet op dat onze bedrijven en onze gezinnen door omstandigheden meer betalen dan in onze buurlanden", zegt Michel in een gesprek met onze krant. "Als regering willen we de controle over die factuur hebben. Vergelijk het met de wet op de loonnorm, bedoeld om te vermijden dat de handicap voor onze bedrijven te groot wordt als onze lonen te fel stijgen in vergelijking met Nederland, Duitsland en Frankrijk."

De onbeschikbaarheid van een aantal kerncentrales van Engie-Electrabel drijft de stroomprijzen op. De regering wil daar vat op krijgen en elke medespeler in de prijsvorming ter verantwoording en tot de orde kunnen roepen. Nog voor de verkiezingen van mei volgend jaar. "Dat zal niet makkelijk zijn", beseft Michel. "Maar minister van Energie Marghem (MR) en ikzelf willen daar nu snel vooruitgang in boeken. We gaan overleg plegen met Vlaanderen, Brussel en Wallonië en we willen zicht krijgen op de mechanismen die de prijzen beïnvloeden. Net zoals de loonnorm moet de energienorm ontsporingen vermijden."
296 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Henderickx

  Begin maar eens met de accijnzen en de btw te verlagen. Er kan gemakkelijk 30 % af. Zoek de schuld bij uw eigen politieke idioten.

 • Raoul Rouma

  Die houdt zijn dromen voor werkelijkheid. Interview in uw krant was ook zo nietszeggend en oppervlakkig. Die man is vol van zichzelf en indien je van de energieprijzen de taksen,BTW en transportkosten aftrekt goedkoop. Op benzine en mazout vloeit 60% naar de staatskas, pure gelegaliseerde diefstal is het. Die man zweeft. Lange termijn planning voor energie? en visie op alles wat op ons afkomt heeft hij niet. Zwakke figuur.

 • lieve vanderstraeten

  Ge kunt volgende week de btw al verlagen mijnheer de premier, en de bedrijven laten betalen wat wij moeten betalen.

 • jan van dijck

  Hij komt wel wat laat !! We zijn al één van de duurste landen dat onze energie prijzen hoog liggen " te hoog " ! Het word hoog tijd dat er is iemand zich mee gaat moeien en resultaat moeten wij zien want aan woorden alleen en mooi in de krant komen daar heeft niemand iets aan !!

 • Jennifer Peeters

  Prijs diesel vandaag : 1,611 euro. Benzine : 1,432 euro. Waar ben je mee bezig Michel? Zelf zul je daar met je privé wagen en chauffeur geen last van hebben hé. Hopelijk denken de mensen bij de volgende verkiezingen eens goed na en stemmen ze deze rijkenregering weg.