Premier Sophie Wilmès (MR) werkt discreet aan maatregelen voor begroting

Premier Sophie Wilmès (MR) kan in de Kamer slechts op 38 van de 150 zetels rekenen.
BELGA Premier Sophie Wilmès (MR) kan in de Kamer slechts op 38 van de 150 zetels rekenen.
Premier Sophie Wilmès (MR) onderhoudt "discrete contacten" om partners te zoeken om verdere budgettaire ontsporing te vermijden. Dat werd vernomen uit goede bron, nadat het nieuws eerder in De Tijd was verschenen.

Sinds de val van de regering-Michel eind 2018 werkt de federale staat met een systeem van voorlopige twaalfden, waarbij per maand niet meer dan een twaalfde van de begroting van 2018 mag worden uitgegeven. En dat is nefast voor de budgettaire situatie van het land: het ene alarmerende rapport na het andere voorspelt een groeiend begrotingstekort. De regering moet op zoek naar zeker 1,5 miljard euro om het tekort op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar. 

"De premier doet discrete inspanningen om de zaken er algemeen op vooruit te helpen", klinkt het op het kabinet van Wilmès. Bij MR-vicepremier en minister van Begroting David Clarinval verwoorden ze het zo: "Het is normaal dat ze discrete contacten onderhoudt om te kijken wat mogelijk is voor de begroting. Maar voor een begroting, welke dan ook, is altijd een meerderheid in het parlement nodig. En die is er op dit moment niet. De MR blijft constructief en blijft werken aan oplossingen." 

De regering-Wilmès beschikt op dit moment over amper 38 zitjes op 150 in de Kamer. Dat betekent dat budgettaire maatregelen ook een deel van de oppositie moeten verleiden. Bij de PS lijken ze alvast niet bereid de regering te depanneren. Voorzitter Paul Magnette pleit voor een noodregering van de bestaande coalitiepartners MR, Open Vld en CD&V, aangevuld met socialisten en groenen. Die laatsten zijn alvast nog niet in contact geweest met premier Wilmès, klinkt het daar.

Volgens De Tijd ligt er op dit moment nog niets concreets op tafel, maar is Wilmès op vraag van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) aan het werken op een noodscenario voor de begroting om verkiezingen te vermijden. De regering kan dan nog enkele maanden verder.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Will Coppens

  Niet meer Dan een twaalde uitgeven ! Hoe Kan dan het deficit nog groeien. Uitgeven zijn beperkt maar toch grotere kosten ? Leg dat eens goed uit !

 • Christian Van Looy

  Discretie... (begrijp het wel een beetje) maar het gaat over ONS belastingsgeld (niet het hunne!) Ik denk dat wij recht hebben op info. Trouwens, een regering in lopende zaken is geen volwaardige regering, waarom dan een volwaardige wedde? Overgaan tot 1/5de als vorm van appreciatie zolang er geen regering is? er zal snel een regering zijn...

 • lieve vanderstraeten

  Dit wil zeggen hoe gaan we het Vlaamse geld kunnen houden. Er is geen regering en al die geheimhoudingen tov de burger maakt het alleen maar erger. Als ik hun was zou ik al besparen op de snoepreisjes. Ik snap niet dat ze daar de tijd voor hebben,

 • RENE LENAERTS

  Als ze alle subsidies voor NGO's, allerhande actiegroepen, denktanks, studiegroepen en andere niet zo goede doelen bevriest is de klus al geklaard.

 • raf peeters

  En wanneer gaan ze de mensen hun teveel aan belastingen terug betalen ,wanneer?. Er zijn er die best hun zuur verdiende(te veel afgehouden euro's) kunnen gebruiken en geen regering kan geen reden zijn de mensen hun geld achter te houden.