Premier Michel wil Belgische bijdrage aan strijd tegen klimaatopwarming verdubbelen

AP
Premier Charles Michel zal het parlement vragen om de Belgische bijdrage aan de strijd tegen de klimaatopwarming te verdubbelen. Dat heeft hij vandaag aangekondigd tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties (VN) in New York.

De federale bijdrage aan het Green Climate Fund van de VN bedraagt momenteel 10 miljoen euro per jaar, over de vijf afgelopen jaren. Bij die 50 miljoen euro kwam ook 35 miljoen euro van de gewesten. De regering stelt voor het federale deel te verdubbelen naar 20 miljoen per jaar voor de vier komende jaren. De gewesten moeten nog beslissen of ze dat zullen volgen. De Klimaatcoalitie wil dat het totale bedrag 160 miljoen euro bedraagt.

Verschillende kanalen

De Belgische financiering verloopt via verschillende kanalen: bijdragen aan multilaterale fondsen zoals het Green Climate Fund van de VN en het fonds voor minder ontwikkelde landen, maar ook via bilaterale kanalen (BIO, Enabel en niet-gouvernementele samenwerking).

De premier zal de verdubbeling voorstellen aan het parlement, zoals verplicht is nu de regering in lopende zaken is. Andere landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen gingen ook het engagement aan om hun bijdrage te verdubbelen.

CO2-neutraal tegen 2050

Michel, de toekomstige voorzitter van de Europese Raad, schreef België ook in het Europese perspectief in om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat betekent dat de landen hun uitstoot tot een beperken en de rest compenseren, door bijvoorbeeld bomen te planten.

Voor de VN had Michel het over een “hartskreet door de jongere generaties gericht aan ons bewustzijn”, enkele uren na het harde pleidooi van de Zweedse jonge activiste Greta Thunberg. De klimaatverandering is “de uitdaging van deze eeuw”, zei Michel. “We zullen slagen”, aldus de premier, die zei te rekenen op innovatie, intelligentie en vastberadenheid om dit “grote obstakel voor de mensheid” te overwinnen. 

Bekijk ook: “Hoe dùrven jullie?” Greta Thunberg pakt wereldleiders aan
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sebastian Peeters

  Sinterklaas gaat poen scheppen in Europa door zijn goede kanten te tonen op andermans centen. Zelf gaat hij het inderdaad niet voelen bij de rest van die zelfverklaarde goden in hun luxueuze en beschermde kantoren daar in Brussel.

 • Jo Hendrik

  Met ons geld zeker Michel. Dat zijn we gewoon van U

 • Moehmena Rahous

  Dit gaat er stilaan over. Er is nog geen federale regering. Toch vraagt deze mislukte Belgische ex-premier, en toekomstig voorziter van de EU om de bijdrage aan de strijd tegen de klimaatopwarming te verdubbelen. Geld afzetten (van Vlaanderen - Walen hebben geen nagel om aan hunn gat te krabben) voor een idee waarover wetenschappers geen concensus kunnen bereiken. De EU staat een 'mooie' toekomst te wachten met deze opportunist.

 • Rudy Claus

  Dat hij zijn "Europees" loon afgeeft ipv de put nog groter te maken. Wij betalen al genoeg voor die politiekers hun willetjes.

 • joannes Roderigas

  en ze mogen geen beslissingen nemen.