Premier Michel vroeg zélf om ontslag Galant

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft vanmorgen haar ontslag aangeboden, nadat premier Charles Michel haar daar zelf om had gevraagd. Galant wordt beschuldigd van leugens en nalatigheid na het uitlekken van vernietigende Europese rapporten over de veiligheid op Belgische luchthavens. De eerste minister en koning Filip hebben het ontslag aanvaard.

Zelf beweerde Galant dat ze de documenten nooit had gezien, maar Groen en Ecolo bewezen gisteren het tegendeel in de Kamer.

Michel bevestigde kort voor de middag dat hij het ontslag van zijn parijgenote heeft aanvaard. De eerste minister vroeg haar vanochtend zélf om op te stappen, zo vernam onze redactie uit goede bron, nadat aan het licht was gekomen dat Galant wel degelijk op de hoogte was van de kritische rapporten.

belga

Foute informatie

Gisteren verklaarde Michel in de Kamer op basis van de hem beschikbare informatie dat het kabinet van Galant het rapport uit 2015 níet had ontvangen. Die verklaring was echter gebaseerd op foute informatie die Galant hem had bezorgd, waardoor ook de premier in een lastig parket kwam.

"Na de plenaire vergadering (van de Kamer, red.) werd bevestigd dat in juni 2015 een samenvatting naar het kabinet is gestuurd", verklaarde Michel. "Ik kan niet aanvaarden dat dit element niet ter kennis van de Kamer is gebracht, ook al heeft de minister mij gezegd dat ze niet op de hoogte was van dit document."

BELGA

"Gechoqueerd door stukje theater"

Op een persconferentie vanmiddag heeft Galant haar ontslag toegelicht. Ze haalde daarbij hard uit naar Laurent Ledoux, de ex-topman van de FOD Mobiliteit die gisteren ontslag nam uit onvrede met het beleid van Galant. Ledoux beweert dat hij de minister meerdere keren om extra middelen en personeel voor de beveiliging van Brussels Airport heeft gevraagd, maar telkens bot ving. Hij beschuldigde Galant ook van "Gestapopraktijken".

"Ik ben gechoqueerd door het stukje theater dat hij heeft willen opzetten", zei Galant. "In overleg met de premier heb ik beslist om mijn ambt als minister in te leveren. Ik zet een stap opzij om de sereniteit te laten terugkeren en duidelijkheid te scheppen."

Verschillende lekken die aan Ledoux worden toegeschreven, brachten de minister aan het wankelen. Galant: "Zolang ik geen stap opzij zet, zal hij iedereen meesleuren in zijn geënsceneerde ontslag. Voortwerken in die omstandigheden is onmogelijk. Hij surft mee op de golf van verontwaardiging na de aanslagen". Over eigen misstappen repte de Waalse liberale met geen woord.

Galant zou vandaag gehoord worden door de commissie Infrastructuur van de Belgische Kamer, maar zover komt het nu niet.

Topman Laurent Ledoux van het departement Mobiliteit diende gisteren zijn ontslag in.
BELGA Topman Laurent Ledoux van het departement Mobiliteit diende gisteren zijn ontslag in.

Zolang ik geen stap opzij zet, zal hij (Ledoux, nvdr.) iedereen meesleuren in zijn geënsceneerde ontslag

Jacqueline Galant

Opvolg(st)er

Intussen heeft ook koning Filip het ontslag van Galant aanvaard. De regering gaat zo snel mogelijk op zoek naar een opvolg(st)er voor Galant, aldus Michel. Het Directoraat-generaal Luchtvaart krijgt van de regering de opdracht precies na te gaan hoe het rapport van de Commissie werd behandeld.

Tijdens zijn persverklaring werd Michel geflankeerd door zijn vier vicepremiers. Hij herhaalde de inzet van de regering voor de veiligheid van de burgers en dat er bijkomende middelen worden ingezet voor de beveiliging van het spoor en de luchthavens. "Er wordt 17,8 miljoen euro vrijgemaakt voor de veiligheid van de stations. In verband met de luchthavens worden er 35 extra voltijdse equivalenten ingezet, een beslissing die al genomen werd vóór de aanslagen."

Tot slot bedankte Michel nog Jacqueline Galant, "die haar functie met veel energie en engagement heeft vervuld". Hij benadrukte de waardigheid waarmee ze "dit moeilijk persoonlijk moment" doorstaat.

BELGA