Premier Michel roept Belgische joden op niet te vertrekken

Premier Charles Michel (MR).
BELGA Premier Charles Michel (MR).
Premier Charles Michel (MR) roept de Belgische joden op niet te vertrekken uit ons land. Dat meldt het Radio 1-journaal. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de joden in Europa eerder opgeroepen om naar Israël te emigreren.

Premier Michel heeft verklaard alles te willen doen voor de veiligheid van de joodse gemeenschap. "België zonder de joden is België niet meer. Europa zonder de joden is Europa niet meer. Daarom zeg ik duidelijk: Mensen moeten niet ons land verlaten, omdat ze bang zouden zijn wat veiligheid betreft", aldus Michel op Radio 1.

"Het is de eerste opdracht van de staat om alles te doen om de veiligheid te versterken. Ik denk dat zelfs als het algemene dreigingsniveau op een bepaald moment naar beneden gaat, het cruciaal is bijzondere maatregelen te houden voor de joodse gemeenschap", zei Michel.

Ik denk dat zelfs als het algemene dreigingsniveau op een bepaald moment naar beneden gaat, het cruciaal is bijzondere maatregelen te houden voor de joodse gemeenschap

Premier Michel

Emigreren naar Israël

Premier Benjamin Netanyahu riep de joden in Europa vorig weekend op te emigreren naar Israël. Aanleiding daarvoor zijn de aanslagen in Parijs en Kopenhagen, die volgens hem aantonen dat joden niet meer veilig zijn in Europa. De Israëlische regering zou voor de emigratie 45 miljoen dollar uittrekken.

Volgens Michael Freilich, hoofdredacteur van het weekblad Joods Actueel, reageert de Belgische joodse gemeenschap dubbel op die oproep. "De ene kant vindt het hartverwarmend. Wat er ook gebeurt, we weten dat we altijd ergens naartoe kunnen. De andere kant voelt zich minder aangesproken, zij zijn joods en Belg, geen Israëli", zei Freilich vandaag in een interview met De Morgen.