Premier Michel over naderende brexit: “Liever ‘no deal’ dan ‘bad deal’”

Premier Charles Michel.
BELGA Premier Charles Michel.
Amper 45 dagen voor het Britse vertrek uit de Europese Unie heeft premier Charles Michel duidelijk gemaakt dat hij een "no deal" boven een "bad deal" verkiest. "Ik aanvaard niet dat onze bedrijven het slachtoffer worden van een debacle in het Britse parlement", zei hij tijdens een bezoek aan het Europacollege in Brugge. 

"Tussen een 'no deal' en een 'bad deal' verkies ik een 'no deal'. Dat heeft tenminste de verdienste van de duidelijkheid en de verantwoordelijkheid", verklaarde Michel tijdens een toespraak, naar aanleiding van de opening van het nieuwe collegegebouw Paul Henri Spaak.

Het Verenigd Koninkrijk heeft nog zes weken tot het vertrek uit de EU gepland staat. Er is echter nog steeds geen uitzicht op een geordende scheiding, omdat het Britse parlement vorige maand het terugtrekkingsakkoord heeft afgewezen dat premier Theresa May eind vorig jaar met haar Europese ambtgenoten had gesloten. 

Ierse backstop

Michel onderstreepte het belang van de Ierse backstop, de door Westminster gewraakte noodoplossing die moet garanderen dat de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland te allen tijde open zal blijven, maar ook verzekert dat de Europeanen de controle blijven behouden over wat er de Europese eenheidsmarkt binnenkomt. 

"De backstop is geen theoretische vraag, geen detail. We moeten goed uitleggen wat dat betekent. De backstop gaat over twee grote uitdagingen voor Europa: vrede in Ierland, maar ook over de integriteit van onze interne markt", zei Michel. Het Britse parlement vraagt "alternatieve regelingen", maar die betekenen volgens de premier "een verzwakking van de economische ontwikkeling van Europa, een risico voor onze bedrijven en jobs.”

Net als de andere Europese regeringsleiders beklemtoont Michel wel dat er nog steeds "flexibiliteit" mogelijk is om rekening te houden met de vragen van Londen, maar van een heropening van het terugtrekkingsakkoord kan volgens de premier geen sprake zijn. 

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gilbert Vermeersch

    Michel zorgt er wel voor dat we ook in deze langs de goede kant van de geschiedenis zullen staan.

  • Peter Hegge

    In een No Deal situatie staan de Britten aan de juiste kant . niet de EU.

  • Paul Jansen

    Awel, Michel heeft voor deze keer gelijk. No Deal dan maar dat is duidelijker.