Premier Michel ontvangt Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

Premier Charles Michel en Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo schudden de hand.
REUTERS Premier Charles Michel en Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo schudden de hand.
Te midden van de hoogspanning in de Wetstraat had premier Charles Michel dinsdagochtend een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. De twee hadden het over de relaties tussen België en de Verenigde Staten en de internationale actualiteit.

Premier Michel ontving de Amerikaanse minister in de Lambermont, zijn ambtswoning in Brussel.
De twee hadden het over geopolitieke uitdagingen, de relatie met Rusland op kop. Premier Michel bevestigde daar opnieuw zijn 'dubbele aanpak': de sancties tegen Rusland na het conflict in Oekraïne staande houden, maar tegelijkertijd de dialoog met het land blijven voeren, viel achteraf te horen bij zijn kabinet. 

Ook de toekomst van het multilateralisme en de beslissing van de Verenigde Staten om uit het klimaatakkoord, het nucleair akkoord met Iran en verschillende handelsdeals te stappen, passeerden de revue. 

Het onderhoud verliep naar verluidt "zeer direct en respectvol". Pompeo heeft ook opnieuw bevestigd dat de Verenigde Staten geëngageerd willen blijven in de trans-Atlantische relaties. Via Twitter feliciteerde hij ons land met de keuze voor de Amerikaanse F-35.

Mike Pompeo is de vervanger van Rex Tillerson, die de Amerikaanse president Donald Trump in maart van dit jaar de laan uitstuurde. Daarvoor was Pompeo de directeur van inlichtingendienst CIA.

Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo bij zijn aankomst aan de Lambermont.
EPA Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo bij zijn aankomst aan de Lambermont.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daan aerts

  @tony hopelijk is het zo

 • Renee Gaillard

  Hopelijk legt die amerloque aan Michel eens uit hoe dat immigratie pact echt werkt.

 • Peeters Freddy

  Daar aan kan men zien dat het VN migratiepact maar een klucht is. Onze premier schat de waarde van de minister van Buitenlandse zaken van Amerika hoger dan de regeringscrisis, ik zou dat ervaren als een klap in mijn gezicht.

 • Tony Vandermaelen

  Hoeveel zin heeft dat nog? Deze namiddag ligt zijn regering op haar gat en dan is zijn rijk uit.