Premier Michel neemt N-VA op de korrel: “Commedia dell’arte tussen N-VA en PS”

PS: "Speelt de kou in Davos de premier misschien parten?”

"De as N-VA-PS is de as van de shutdown”, aldus premier Charles Michel (MR).
BELGA "De as N-VA-PS is de as van de shutdown”, aldus premier Charles Michel (MR).
Eerste minister Charles Michel (MR) is hard voor zijn voormalige coalitiepartner N-VA. Vooral de "commedia dell'arte" tussen de N-VA en de PS van de laatste weken kan hij maar matig smaken. "De as N-VA-PS is de as van de shutdown", zei hij vandaag in De Ochtend en op Matin Première.

De ontslagnemende premier zit momenteel in Davos, voor het Wereld Economisch Forum (WEF). Tussendoor werd hem ook gevraagd naar de situatie in eigen land. Michel neemt vooral zijn voormalige coalitiepartner N-VA op de korrel, maar ook de Franstalige socialisten krijgen ervan langs. 

"Ik stel de laatste weken opnieuw een vorm van theater vast, van commedia dell'arte tussen de N-VA en de PS", zegt hij. Hij verwijst naar de aankondiging van de PS om het federaal niveau te heroveren, en de reactie bij N-VA om "iedereen naar het front te sturen", kandidaat Vlaams minister-president Bart De Wever en kandidaat-premier Jan Jambon voorop. "De PS is de beste electorale agent van de N-VA en de N-VA is de beste electorale agent van de PS, wat ik betreur", aldus Michel. De keuze van de kiezer is duidelijk, zegt hij. "Er is enerzijds de blokkering van N-VA en anderzijds de MR die vooruit wil. Vergis u niet, de as N-VA-PS, dat is de as van de shutdown."

Teleurstelling in Jambon

Tegelijkertijd is Michel ook teleurgesteld in voormalig N-VA-vicepremier Jan Jambon. Hij zei vorige week dat de huidige onbestuurbaarheid "wel eens goed kan zijn", omdat het tot confederalisme kan leiden. "Ik ben bijzonder gechoqueerd dat sommigen de laatste dagen hebben gepleit voor een vorm van onbestuurbaarheid. Ik vind dat bijzonder raar, en ongelooflijk", zegt Michel.

Ik ben bijzonder gechoqueerd dat sommigen de laatste dagen hebben gepleit voor een vorm van onbestuurbaarheid. Ik vind dat bijzonder raar, en ongelooflijk

Premier Charles Michel (MR)

Spijt van de samenwerking met N-VA heeft de premier niet, zegt hij, "omdat we het communautaire in de koelkast konden stoppen". De MR stapte in 2014 als enige Franstalige partij in de federale regering. Wat Michel betreft, komt er ook na de verkiezingen in mei geen confederalisme. "Dat is niet mijn keuze."
Of hijzelf ambities heeft voor een tweede ambtstermijn, wilde hij niet zeggen. "Dat is een logische vraag, maar voorbarig." 

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) - eveneens in Davos voor het WEF - deelt de analyse van de premier over N-VA en PS, zegt hij aan Belga. Als Michel het heeft over een “as van de shutdown” is dat “een realistische analyse”, oordeelt hij. En ook hij haalt uit naar Jambon. “Toch wel een krasse uitspraak van een ex-collega, die hierdoor het partijbelang boven het algemeen belang stelt”, klinkt het.

Premier Charles Michel en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bij hun aankomst op de militaire luchthaven in Melsbroek vlak voor hun vertrek naar Davos.
BELGA Premier Charles Michel en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bij hun aankomst op de militaire luchthaven in Melsbroek vlak voor hun vertrek naar Davos.

PS-fractieleider in de Kamer Ahmed Laaouej kan er niet bij dat Michel spreekt van een as tussen PS en N-VA. Hij vraagt zich af “of de kou in het Zwitserse Davos hem misschien parten speelt”. “Hij lijkt te vergeten dat de MR vier jaar de deurmat van de N-VA heeft gespeeld, en dat hij alle sociale afbraak zomaar heeft aanvaard.”

“De PS is in alles de tegenovergestelde van de N-VA”, zegt Laaouej. “De N-VA houdt maar niet op de sociale zekerheid en de werknemers te viseren, de PS heeft een radicaal ander project.” De Franstalige socialisten verwijten de MR ook dat ze de Franstaligen vier jaar lang aan hun lot hebben overgelaten. Laaouej verwijst onder meer naar nachtvluchten boven Brussel, de financiering van de politiezones of het Gewestelijk Expresnet.

De commedia dell’arte zit bij de liberalen, die een keuze moeten maken. Op de N-VA hakken betekent dat men met de PS in een regering zal eindigen, zo eenvoudig is het

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De Wever: “Bangmakerij van kiezer”

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de premier de Vlaamse kiezers schrik aanjagen. “Heel die verklaring van Charles Michel zie ik als bangmakerij van de kiezer. Er komt chaos, er komt blokkering en er komt separatisme, maar dat zijn niet de dingen waar wij over spreken”, zei hij vanmiddag in Het Journaal. “We hebben de afgelopen jaren ook al bewezen dat wij een zeer verantwoordelijke bestuurspartij zijn.”

De Wever had ook een waarschuwing aan het adres van de premier. “De commedia dell’arte zit bij de liberalen, die een keuze moeten maken. Op de N-VA hakken betekent dat men met de PS in een regering zal eindigen, zo eenvoudig is het. Wenst men dat niet, dan brengen de verklaringen van Michel niet veel zoden aan de dijk.”

De N-VA-voorzitter herhaalde dat zijn partij federaal wil blijven besturen na 26 mei, het liefst met een omslag richting confederalisme in het regeerakkoord. “Als dat niet lukt, dan zal men op een N-VA met een hoog ambitieniveau stuiten, sociaal-economisch, op vlak van migratie en op vlak van veiligheid.”

Bekijk ook:
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Rouma

  Indien hij zulke moeilijke woorden gebruikt wil zeggen dat hij aan het solliciteren is. Anders hoor of zie je hem niet. Een mening heeft die man niet, een pop van het groot kapitaal.

 • jan pharma

  Wat de kiezer wil?...Het circus met 7 regeringen stoppen en het cordon afschaffen...Duidelijker kan het niet, maar dan verdwijnen er veel dure postjes, dan hebben we een begrotingsoverschot en ruimte om de gepensioneerden een menswaardig pensioen te geven...En dat wil de politiek niet...Laat de boel maar barsten.

 • Susie Casteleyn

  Doorbreek het cordon aub. En die regering is om te lachen weten ze nog wat ze willen.

 • Jos verelst

  Ook Michel is dus in kiesmode gegaan ! Eerst laat hij zich chanteren door CD&V en OVLD, loost hij de NVA en begint te panikeren omdat hij ee electoraal debacle ziet aankomen. Zielig.

 • Dees De Schryver

  Vraag me af wat het kost om de Falcon van de luchtmacht naar Zwitserland te laten vliegen om Peeters en co naar Davos te sturen. Wat zou de toegevoegde waarde zijn van het bezoekje van Peeters? Een nieuw industriegebied in Puurs? Of een onderonsje op zoek naar een nieuwe functie voor Michel?