Premier Michel lijkt kwestie-Francken definitief te begraven: "Engagement tot laatste dag legislatuur"

Photo News
Premier Charles Michel is allerminst van plan om het doek vervroegd te laten vallen over de federale regering. "Ik ga het duidelijke en sterke engagement aan om elke week en elke dag, tot de laatste dag van de legislatuur in 2019, nuttig werk te leveren voor de versterking van onze economie", zo zei hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka in Bozar in Brussel. 

Met zijn uitspraak lijkt de premier de kwestie-Francken definitief te begraven. De politieke toekomst van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) leek een tijd aan een zijden draadje te hangen, omdat hij tegen de premier zou hebben gelogen over de repatriëring van Soedanese vluchtelingen. Er gingen stemmen op tot zijn ontslag, ook vanuit CD&V-hoek. Waarop N-VA-voorzitter Bart De Wever ermee dreigde de regering te laten vallen indien zijn staatssecretaris zou moeten opstappen.

De storm leek dan toch te gaan liggen: CD&V-voorzitter Wouter Beke beklemtoonde dat het ontslag van Francken niet aan de orde is en dat er "voldoende vertrouwen is om het regeerakkoord uit te voeren". Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten liet weten dat de regering-Michel prima werk levert: "Wij werken verder. Dat is wat mensen van ons verwachten." En ook de premier zelf is dus duidelijk van plan om de legislatuur uit te doen. 

Voka-voorzitter Paul Kumpen, moderator Jan Leyers en premier Charles Michel.
BELGA Voka-voorzitter Paul Kumpen, moderator Jan Leyers en premier Charles Michel.

Boven strubbelingen staan

"Jullie moeten boven de strubbelingen staan", klonk het vanuit Voka-hoek, want er is nog werk aan de winkel. "Onze concurrentiepositie is al verbeterd, maar het is uitermate belangrijk dat de regering haar werk kan afmaken", aldus voorzitter Paul Kumpen. 

"De federale en Vlaamse overheid hebben nog een belangrijk jaar voor de boeg waarin beleid moet worden gevoerd", vulde gedelegeerd bestuurder Hans Maertens aan. "Laat ons de gunstige economische wind aangrijpen om werk te maken van een moderne arbeidsmarkt zodat we jobs kunnen creëren voor iedereen."

Om de arbeidsmarkt te hervormen, heeft Voka een vijfpuntenplan klaar. De meeste voorstellen zijn al gekend: zo pleit Voka voor een nieuw statuut, tussen werknemer en zelfstandige in. Ook de oproep om ouderen langer aan de slag te houden, onder meer door de baremieke loonsverhogingen af te schaffen, passeerde eerder al de revue. Voka hamert ook op levenslang leren en pleit voor meer activering van werklozen. De organisatie vraagt nog maatregelen voor een beter arbeidsmobiliteit tussen de verschillende regio's, zodat bijvoorbeeld werklozen uit Henegouwen (dat kampt met een hoge werkloosheidsgraad) makkelijker vacatures kunnen invullen in West-Vlaanderen (dat de laagste werkloosheidsgraad van het land heeft).
114 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston FOUBERT

  Of je van de belastingen terugtrekt of er moet bijbetalen hangt af van het feit hoeveel je aan de basis belast wordt, sommigen 50%, anderen 30%. Het lijkt dus normaal dat die laatste categorie na de aangifte zal moeten bijbetalen.

 • Nick de Anno

  Verder graaien en stilstaan, dat is wat die zegt.

 • Marc Baeyens

  De trado's hebben voor de zoveelste keer N-VA trachten een voetje te lichten maar hebben opnieuw hun eigen voet verstuikt. Het gezond verstand is blijkbaar voor hen niet weggelegd, en evenmin als hun geloofwaardigheid. Zoals Van Cauwelaert zei in De Afspraak "ze leggen een pistool op tafel maar doen er niets mee". Partijen met veel ronkende woorden maar weinig daden.

 • Marc Camp

  Dat de groep medewerkers communicatiedienst van NVA hier duchtig zijn gal mag spuwen op ieder die een andere mening heeft, vind ik persoonlijk schandalig. En wees gerust die groep is 4 keer zo groot als hun studiedienst! Dan zie je direct waar de nadruk op ligt

 • Marc Baeyens

  De trado's hebben voor de zoveelste keer N-VA trachten een voetje te lichten maar hebben opnieuw hun eigen voet verstuikt. Het gezond verstand is blijkbaar voor hen niet weggelegd, en evenmin hun geloofwaardigheid. Zoals Van Cauwelaert zei "ze leggen een pistool op tafel maar doen er niets mee".