Premier Michel en N-VA willen Syriëstrijders in de regio berechten, De Croo stelt internationaal tribunaal voor: "Enige realistische oplossing"

Vicepremier Alexander De Croo en Bart De Wever, voorzitter van N-VA.
Belga, Photonews Vicepremier Alexander De Croo en Bart De Wever, voorzitter van N-VA.
N-VA wil onderzoeken of berechting en detentie van Syriëstrijders in Irak, in samenwerking met andere Europese landen mogelijk is. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever gezegd aan VTM NIEUWS. Ook premier Charles Michel (MR) wil dat zoveel mogelijk buitenlandse IS-strijders die vastzitten in Irak en Syrië ter plaatse worden berecht. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld), die net op bezoek is in Irak, pleit voor de oprichting van een internationaal tribunaal.

Premier Michel wil naast “een maximum aan gerechtelijke beslissingen in de regio” ook een internationale samenwerking op de been brengen om tot een gelijke aanpak te komen. Daarbij citeerde hij landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk. Later deze week staat een Veiligheidsraad daarover geprogrammeerd.

In het afnemen van de Belgische nationaliteit van Syriëstrijders, zoals N-VA wil, ziet Michel dan weer weinig heil. “Als men denkt dat deze piste een oplossing biedt voor meer veiligheid, vergist men zich. Iemand die naar België wil terugkeren met slechte bedoelingen, vormt een gevaar, met of zonder nationaliteit”, aldus de eerste minister.

Iemand die naar België wil terugkeren met slechte bedoelingen, vormt een gevaar, met of zonder nationaliteit

Premier Charles Michel

Tweet van Trump

Afgelopen weekend barstte de discussie rond de terugkeer van Europese IS-strijders in Syrië weer los, na een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Daarin riep hij de West-Europese bondgenoten op hun Syriëstrijders te repatriëren, om ze in eigen land te berechten. De VS trekken eind volgend jaar hun troepen uit Syrië terug, en de vrees bestaat dat de Europese strijders die nu met behulp van de Amerikanen in Koerdische kampen worden vastgehouden, op vrije voeten komen en hier mogelijk aanslagen zullen plegen.

N-VA wil onderzoeken of berechting en detentie van Syriëstrijders in Irak, in samenwerking met andere Europese landen, mogelijk is, zei voorzitter Bart De Wever vanmiddag aan VTM NIEUWS. De voorzitter van N-VA had vrijdag in het ‘Groot Debat’ nochtans laten verstaan dat hij onder bepaalde omstandigheden een opening zag om de Belgische Syriëstrijders terug te laten komen naar ons land.

N-VA blijft er wel bij dat ze de dubbele nationaliteit van Syriëstrijders wil afnemen.

Belgische nationaliteit afnemen

Zowel premier Michel als justitieminister Koen Geens (CD&V) denken niet dat dat een oplossing is. “Het is niet omdat die persoon zijn nationaliteit verliest, dat hij niet meer terugkomt en ons probleem niet meer is”, zei Geens afgelopen weekend na een aanval op zijn partij door ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).  

Ook voormalig binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) moest vanochtend toegeven dat de intrekking van de Belgische nationaliteit “niet de oplossing is die alles oplost”. “Maar het is wel een element dat het hen moeilijker maakt.”

Een land dat bijna 40 jaar oorlog gehad heeft, dat nu eindelijk een nieuwe start maakt, moet je daar niet mee opzadelen

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld)

Internationaal tribunaal

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) ziet alvast geen heil in het plan om Syriëstrijders in Irak te laten berechten. Hij wijst er ook op dat niet alle Syriëstrijders in Irak zitten. Velen verblijven ook in Syrië. Bovendien is het niet aan ons land om te bepalen dat Irak het maar moet oplossen. 

“Een land dat bijna 40 jaar oorlog gehad heeft, dat nu eindelijk een nieuwe start maakt, moet je daar niet mee opzadelen”, vindt De Croo, die net vandaag in Bagdad een ontmoeting heeft gehad met onder anderen de Iraakse eerste minister Adil Abdel Mahdi en met president Barham Salih. 

De Croo pleit voor de oprichting van een internationaal tribunaal. “Het belangrijkste is dat de Syriëstrijders berecht worden. En als we dat op een goede manier willen doen, dan moet je kijken naar hoe we dat in het verleden gedaan hebben. Toen hebben verschillen landen samengewerkt om een internationaal tribunaal daarrond te hebben. Dat lijkt me eigenlijk de enige realistische oplossing.”

Transitcentrum

Jambon toonde zich vanochtend in ‘De Ochtend’ op Radio 1 voorstander van een soort transitcentrum in of rond het conflictgebied, van waaruit de betrokken Europese landen "geval per geval" IS-strijders kunnen screenen op identiteit en bepalen naar welk land ze teruggebracht moeten worden. Daar moeten ze dan voor de rechter komen. 

Ook CD&V-europarlementslid Ivo Belet is daarvoor gewonnen, zei hij eerder in ‘De Ochtend’. Het idee komt van professor internationaal recht Jan Wouters (KUL).

We moeten er niet onnozel over doen: de meeste Syriëstrijders zullen hier ooit vrijkomen en dan is dat een gigantische uitdaging

Jan Jambon, voormalig binnenlandminister

“Geen Guantanamo”

Volgens Jambon moeten de betrokken West-Europese landen het initiatief nemen, maar moet het wel ingebed worden in een "ruimer internationaal kader". Hijzelf denkt daarvoor aan de Verenigde Naties. "We hebben nu een positie in de VN-Veiligheidsraad, dus we zouden dat daar eventueel ter sprake kunnen brengen.”

Voor een Europese versie van het omstreden Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay past Jambon liever. "Ik denk niet dat dat in onze cultuur past". “Maar we moeten er niet onnozel over doen: de meeste Syriëstrijders zullen hier ooit vrijkomen en dan is dat een gigantische uitdaging.”

BELGA

Nederland is alvast niet van plan om IS-strijders op te nemen uit Syrië als reactie op de boodschap van Trump. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok hoorde hij van zijn EU-collega’s in Brussel ook geen voornemens om “nu opeens hun strijders terug te gaan halen”. De lidstaten blijven nauw contact met elkaar houden over dit onderwerp, voegde Blok er na overleg nog aan toe.

Bekijk ook:
206 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gustaaf Senrame

  Ze moeten inderdaad ter plaatse berecht worden. En als men hun Belgische identiteit afneemt kunnen ze ook niet meer op onze kosten luilekker leven, ook niet hun echtgenotes en kinderen.

 • Joske Vermeulen

  *In mei zijn het verkiezingen. De Belgische bevolking zal ongetwijfeld rekening houden met het feit, welke partijen rekening houden met de mening van de brave burgers. En de Belgische nationaliteit moet zeker worden afgenomen van de IS monsters. Zij hebben deze nationaliteit genoeg besmeurd. En ze moeten wel degelijk berecht en gestraft worden in het land waar ze hun misdaden hebben begaan.

 • Ronny Ooijen

  Nu N(V)-blabla aan de zijlijn staat, kunnen ze hard roepen. Waarom nu en niet toen ze deel uit maakte van de regering? Vraag gerust aan Jambon hoeveel Syrië strijders hier in België rond lopen (met de Belgische nationaliteit). Hij ging ze toch in het oog houden?

 • Joske Vermeulen

  *In mei zijn het verkiezingen. De Belgische bevolking zal ongetwijfeld rekening houden met het feit, welke partijen rekening houden met de mening van de brave burgers. En de Belgische nationaliteit moet zeker worden afgenomen van de IS monsters. Zij hebben deze nationaliteit genoeg besmeurd. En ze moeten wel degelijk berecht en gestraft worden in het land waar ze hun misdaden hebben begaan.

 • joanna van den bergh

  een snelle berechting ter plaatse is de beste manier omdat de gepleegde misdaden van de veroordeelde nog vers in het geheugen zitten van de mensen die dit hebben meegemaakt,een internationaal tribunaal vraagt veel tijd ,en zullen veel gepleegde misdaden vervagen ,