Premier Michel eist tegen vrijdag concrete voorstellen van Francken over aanpak transmigranten

Premier Charles Michel en staatssecretaris Theo Francken (archieffoto).
Photo News Premier Charles Michel en staatssecretaris Theo Francken (archieffoto).
Premier Charles Michel (MR) wil dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tegen de ministerraad van vrijdag effectieve en concrete voorstellen uitwerkt over de aanpak van de transmigranten in het algemeen en rond het Maximiliaanpark in het bijzonder. In een reactie stelt Francken dat hij al vier jaar altijd met concrete oplossingen komt.

Premier Michel benadrukt dat de uitwijzing van delinquente illegalen "de absolute prioriteit" moet zijn. Hij hamert erop dat het respect voor de rechtsstaat "het belangrijkste punt" is en roept de transmigranten in ons land op een asielaanvraag in te dienen, waardoor ze een beroep kunnen doen op het netwerk van Fedasil.

Ook dringt de eerste minister aan op de nood aan een goede samenwerking met de lokale autoriteiten, in het bijzonder de stad Brussel, om te waken over de openbare orde, de rust en de sereniteit. "We moeten het business model van de smokkelaars breken", aldus nog premier Michel.

Gisteren bleek dat om plaats te maken voor transmigranten in het nieuwe administratief centrum in Steenokkerzeel, 202 mensen zonder papieren waren vrijgelaten. 32 onder hen hadden een strafblad en waren eerder al veroordeeld voor verstoring van de openbare orde. Francken kreeg daarvoor felle kritiek, ook binnen de regering. "Hallucinant", zei CD&V-voorzitter Wouter Beke. Zijn Open Vld-collega Gwendolyn Rutten noemde het hele dossier "een zootje" en vroeg zich af of het "nog gekker kan". Francken herhaalde maandagavond nog dat hij op korte termijn - tegen volgende zomer - extra gesloten opvangcapaciteit zal vragen.

Morgen vindt in het Oostenrijkse Salzburg een informele top plaats van Europese staats- en regeringsleiders, waarop het migratiedossier opnieuw op de agenda staat. In de marge van die bijeenkomst zal premier Michel een onderhoud hebben met zijn Britse collega Theresa May, om zich te vergewissen van de perfecte samenwerking van de Britse autoriteiten, met name bij de controle van de grenzen. 
366 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alain Maes

  Vraag het aan ons de bevolking, je zal genoeg mogelijkheden verkrijgen

 • Jan Harmsen

  Als je niets kan in een regering dan stap je eruit, zo simpel is. Dan blijf je niet jaren aan een stuk zitten graaien.

 • marcel mampaey

  Francken had hier al vier jaar geleden voor gewaarschuwd maar toen de wetten verstrengd moesten worden werd hij door cd&v ovld en mr afgeschoten en vroegen zijn ontslag . nu het te laat is zijn zij de grootste roepers . Francken kan alleen maar doen wat de wet toelaat en dat het vb het gaat oplossen is de mensen iets wijsmaken.

 • Johan Gantois

  Ik begrijp niet waarom Premier Michel hier tussenbeide moet komen? Is het om zijn imago op te krikken want bij mij heeft hij afgedaan en ik begrijp niet hoe het komt dat hij hier in Vlaanderen nog zo sympathiek overkomt. Ik zou iedereen vragen om hem een vraag te stellen om daarna vast te stellen dat hij nooit antwoord op vragen komende uit Vlaanderen! Zou men hem dan nog zo sympathiek vinden?

 • Chris Devlaeminck

  Ik ben tegen het cordon sanitaire. Meer dan 50% halen is voor iedere partij een utopie. Maar stel dat het VB deel uitmaakt van de regering en zelfs de staatssecretaris voor asiel en migratie mag leveren. Dan zal die niet meer kunnen doen dan Francken. Ieder land die de conventie van Genève heeft ondertekend is verplicht die te volgen. Ik heb het idee dat sommigen hier dat niet inzien. En daar profiteert niet alleen het VB van om de N-VA aan te vallen.