Premier hield voorlopig lippen stijf, maar beantwoordt woensdag vragen in parlement over Catalaanse crisis

Photo News
Premier Charles Michel krijgt woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vragen voorgeschoteld over de Catalaanse crisis. Terwijl de voorbije dagen geregeld forse uitspraken te noteren vielen tussen ons land en Madrid, hield de premier veelal de lippen stijf op mekaar.

In overeenstemming met de scheiding der machten heeft de regering geen uitspraken gedaan over de beslissing van de gerechtelijke autoriteiten om de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier minister onder voorwaarden vrij te laten.

"Het is aan de gerechtelijke autoriteiten om hun werk te doen", reageerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vandaag. Hij hoopt een zo open mogelijke dialoog met de Spaanse autoriteiten te behouden en staat geregeld in contact met de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. 

Eerder had Reynders al laten verstaan commentaren van Belgische politici op de kwestie te betreuren. Vanuit India merkt Reynders op dat het aan de gerechtelijke autoriteiten is om de procedures onafhankelijk te volgen. "De magistraten moeten zich uitspreken", aldus de minister.

Vlaams Parlement organiseert woensdag actuadebat over Catalonië

Het Vlaams Parlement organiseert woensdag een actualiteitsdebat over Catalonië. Het debat komt er op vraag van meerderheidspartij N-VA en de vraag kreeg steun van oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen. Meerderheidspartijen Open Vld en CD&V en opppositiepartij sp.a staan niet te springen voor het debat, vooral omdat het parlement nog niet zo lang unaniem een resolutie over Catalonië heeft goedgekeurd. "De vraag is wat zo'n debat zal toevoegen aan die resolutie", verzucht een bron uit de meerderheid.

Het is een interne afspraak in het Vlaams Parlement. Wanneer drie of meer fracties een actualiteitsdebat vragen, stemt het Uitgebreid Bureau van het parlement daarmee in en komt er een actuadebat. In dit geval kwam de vraag voor een actualiteitsdebat over Catalonië van meerderheidspartij N-VA. De vraag werd gesteund door oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen. Bij de eigen coalitiepartners van N-VA, Open Vld en CD&V, was er minder animo voor een plenair debat over de Catalaanse kwestie. Ook oppositiepartij sp.a was geen voorstander van een actuadebat.

Daarbij werd vooral gewezen op de Catalonië-resolutie die nog maar enkele weken geleden unaniem is goedgekeurd in het Vlaams Parlement. In die resolutie wordt aangedrongen op "dialoog en overleg". Het parlement vroeg de Vlaamse regering ook om er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen "een faciliterende, desgevraagd bemiddelende rol te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse regering om tot een vreedzame en duurzame oplossing te komen".

Het Catalonië-debat in het Vlaams Parlement zal plaatsvinden in afwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Die neemt deze week deel aan het staatsbezoek van het koningspaar aan India.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Michel is een lafaard. Iedereen zag toch hoe hij smeekte om de hand van Rajoy. Een kinderhand is snel gevuld. Die man moet aftreden. Blaas deze slechte regering maar onmiddellijk op.

 • Billy Valcke

  Michel is een dikbetaalde marionet en Wil graag voortdoen met welverdienen.

 • Jan Boden

  Ondertussen spreekt er niemand nog over de Reus en de Bende. De Valkeneer lacht in zijn vuistje en kruipt terug in zijn bed.

 • JEF JOOSSENS

  Jan Verstrepen, het is inderdaad om iets anders te verbergen. We zien zo nu en dan eens een klein kadertje met nieuws over de bende van Nijvel, je moet wel goed zoeken. Daartegen is het nieuws van Catalonie in een half schermformaat gegoten.

 • Jenny Maes

  Hopelijk valt de regering hierover. Dan zijn we eindelijk van die harteloze NVA af.