Premier hard voor vakbonden: "Ze verspreiden leugens", vakbonden hard voor regering: "Rommeltje"

De christelijke en socialistische vakbonden organiseren vandaag een betoging tegen de pensioenplannen van de regering.
Mark Baert De christelijke en socialistische vakbonden organiseren vandaag een betoging tegen de pensioenplannen van de regering.
Premier Charles Michel is hard voor de vakbonden. Volgen hem verspreiden ze leugens over de pensioenhervorming. En dat woord gebruikt hij heel bewust. "Sommige vakbonden en politieke partijen uit de oppositie proberen angst te zaaien door leugens te verspreiden. Dat moeten we tegengaan", zegt hij aan VRT NWS.

Michel vindt dat de vakbonden de burger te ongerust maken. En dus zal de regering meer inspanningen leveren om uit te leggen wat er precies beslist is op het vlak van pensioenen. 

De hervorming in een notendop: voor wie vanaf 1 januari 2019 met pensioen gaat, zullen alle gewerkte jaren meetellen voor de pensioenberekening. Iemand die op zijn 18 jaar is beginnen te werken bijvoorbeeld en na zijn 63ste aan de slag blijft, zou 50 tot 60 euro extra pensioen per maand kunnen krijgen. Het nieuwe pensioensysteem is daarentegen nadeliger voor iemand die er na een loopbaan van 45 jaar voor kiest in het systeem van werkloosheid te blijven in plaats van met pensioen te gaan. Die personen krijgen niet langer zowel een werkloosheidsuitkering als een pensioenopbouw. Ook verdwijnt het statuut van vastbenoemde ambtenaar (voor wie nog nu nog niet vastbenoemd is) en dus hun hogere pensioen.

170.000 extra jobs

De kritiek op de initiatiefnemers van de betoging vandaag in Brussel is hard. Zo zijn er volgens de premier leugens verspreid door de vakbonden. "Ik gebruik hier heel duidelijk het woord leugens", zegt Michel. "Sommige vakbonden en politieke partijen uit de oppositie proberen angst te zaaien, maar mensen hoeven niet ongerust te zijn. We hervormen onze economie, maar een sterke economie is niet ons einddoel."

Volgens Michel zijn de gevolgen van de hervormingen trouwens al duidelijk. Hij zegt dat er sinds het begin van deze legislatuur al 170.000 extra jobs gecreëerd zijn. "We hebben een taxshift die tot meer koopkracht leidt en we hebben de sociale enveloppe verhoogd." Volgens Michel leiden de hervormingen er ook toe dat er geen algemene verarming optreedt. "De pensioenhervorming is een instrument dat meer sociale cohesie moet brengen."

Marc Leemans, voorzitter van ACV.
BELGA Marc Leemans, voorzitter van ACV.

De vakbonden op hun beurt hebben al gereageerd op de uitlatingen van Michel. Ze ontkennen dat ze onrust zaaien en fake news verspreiden. "Onze berekeningen zijn solide", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. "Men grijpt in in de pensioenen van tienduizenden mensen. De informatie die wij geven, is gebaseerd op beslissingen van de nationale pensioencommissie, maatregelen die de regering al nam en die in het Staatsblad zijn gepubliceerd, en maatregelen uit ontwerpteksten." Volgens de vakbondsman zullen sommige pensioenen met 250 tot 300 euro per maand dalen. "Als we de regering laten doen met haar puntensysteem, zal de burger het verschil wel zien."

Men treft de gewone mensen in plaats van de vermogenden. Wij willen een pensioen dat een leefbare oude dag toelaat. Dat is nu onzeker geworden

Marc Leemans (ACV-voorzitter)

Nog volgens de ACV-voorzitter zoekt de regering het geld bij de verkeerde mensen. "Tegen 2020 wil men 265 miljoen euro besparen in de pensioenen, terwijl de effectentaks maar 250 miljoen moet opbrengen. Men treft de gewone mensen in plaats van de vermogenden", zegt hij. "Wij willen een pensioen dat een leefbare oude dag toelaat. Dat is nu onzeker geworden."

1.500 euro minimumpensioen

Ook Rudy De Leeuw (ABVV) reageert: "De regering maakt een rommeltje van de pensioenen. Pensioenen zijn geen kosten. Ze dienen om van te leven en moeten omhoog. Een verlaging is wraakroepend.De Leeuw pleit voor een minimumpensioen van 1.500 euro. De pensioenleeftijd wil hij terugbrengen naar 65, in plaats van de ingevoerde 67 jaar. "Dat is schandalig lang voor bijvoorbeeld callcentermedewerkers, verplegend personeel en mensen in de vleesverwerkende sector. Wij willen erkenning voor de zware beroepen."

Mark Baert186 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  De leugenfabriek van de PS/sp.a/Groen heeft blijkbaar gebrek aan overtuigingskracht. De mensen zullen steeds minder de asociale beleidsdaden van die partijen slikken.

 • Curt Tardy

  Tuurlijk Schipper, met 50 op pensioen en minstens 3000 €/maand?? U valt waarschijnlijk onder de lijst van de HEEL zware beroepen komaan zeg Dreamland is een leuke speelgoedwinkel

 • Michel Roman

  De premier is volledig de weg kwijt. Door de vele smerige en slecht berekende ingrepen door zijn bende onbekwame ministers is deze man in de totale ongeloofwaardigheid verzeild.. De cijfers liegen er nochtans niet om , en het is allergemakkelijkst om te zeggen dat alle andere liegen terwijl je zelf jullie eigen leugens blijven geloven. Deze regering moet weg , liever gisteren dan morgen.

 • Jan Van Meerbeeck

  Aan al die (voornamelijk) rode beroepsstakers : denken jullie nu echt dat grote schade toebrengen aan de economie jullie pensioen ten goede zal komen ? En zijn die zelfde goedgelovigen vergeten hoe ene Frank Van Den Broucke een zéér aanvaardbaar pensioenplan had uitgewerkt, maar door zijn rode geloofsbroeders deskundig werd afgemaakt ??? Blijkbaar wel, dus.

 • Marc Bohets

  Patroons en bedrijven hebben allemaal lobbygroepen om de politieke besluitvorming in hun richting te duwen, met veel success, want bedrijven krijgen het ene cadeau na het andere, terwijl de burger geconfronteerd wordt met hogere facturen en 2 jaar extra werken, en af en toe een borrelnootje toegegooid krijgt. Volgens hen die tegen de vakbonden zijn, zouden werknemers dus geen lobbygroep mogen hebben. Zonder vakbonden zouden we snel terug naar toestanden zoals in de film Daens belanden.