Premier Di Rupo zal Afghanen in Bergen niet ontmoeten

De actievoerder stapten gisteren van La Louvière naar Bergen.
PHOTO_NEWS De actievoerder stapten gisteren van La Louvière naar Bergen.
De 350 Afghanen die in Bergen titelvoerend burgemeester en premier Elio Di Rupo (PS) willen spreken, staan maandag kort voor de middag nog steeds op de Grote Markt voor het stadhuis van Bergen. De stad zorgde voor omkadering en ondersteuning. Di Rupo zal ze echter niet ontvangen om geen precedent te scheppen.

"Het OCMW zorgde vanmorgen voor warme dranken en wafels", legt Shahiness Benabdelouahed, woordvoerder van de stad, uit. "Deze middag wordt er gezorgd voor broodjes en warme dranken. Het OCMW, het Rode Kruis en de civiele bescherming blijven op hun hoede."

Volgens Benabdelouahed zijn de deelnemers aan de mars erg kalm. "Er heeft zich geen enkel incident voorgedaan. Ze weigeren nog steeds te genieten van een verwarmde zaal", preciseerde ze.

"Iedereen naar Bergen"
Er is in de loop van de dag geen enkel contact voorzien met Elio Di Rupo. Daartoe worden twee redenen ingeroepen, aldus de woordvoerder van Bergen. "Niet enkel politiek. Het is onmogelijk een unilaterale beslissing te nemen. Staatssecretaris Maggie De Block wenst dat de gevallen individueel worden bestudeerd. Bovendien is er in dit geval een vermenging tussen lokale en federale aangelegenheden. Indien de premier hen (de Afghanen, nvdr.) hier ontmoet, zal iedereen naar Bergen afzakken als er zich federaal een probleem stelt."

De 350 aanwezige Afghanen beslisten zondagavond om na een mars van bijna 70 kilometer niet met de trein naar Brussel terug te keren, omdat ze premier Elio Di Rupo niet hadden ontmoet.

 
Indien de premier hen hier ontmoet, zal iedereen naar Bergen afzakken als er zich federaal een probleem stelt
Woordvoerder stad Bergen