Premie voor zorgverleners die na pensioen blijven werken

Photo News
Zorgverleners die na hun pensioen aan de slag blijven, krijgen voortaan een premie uitbetaald door het Riziv. Het uitvoeringsbesluit daarover is deze week in het Staatsblad verschenen. De regeling treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2016, meldt een tevreden minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

Om de premie te ontvangen, gelden dezelfde voorwaarden als voor het sociaal statuut. Cruciaal is dat de zorgverstrekker de conventietarieven respecteert. Het uitgekeerde bedrag stemt overeen met het sociaal statuut tijdens de actieve loopbaan. Maar in plaats van het geld te storten in een verzekeringscontract, keert het Riziv rechtstreeks een premie uit. Die wordt belast net zoals andere inkomsten.

Volgens minister De Block heeft het heel wat voeten in de aarde gehad om de regeling op de rails te krijgen. Ze reageert dan ook tevreden. "Zorgverleners die aan de conventietarieven doorwerken na hun pensioen, verdienen daar een beloning voor". Het Riziv zal over de details naar de betrokken beroepsgroepen communiceren, ook over hoe ze het voordeel van de voorbije jaren kunnen aanvragen.

Meteen past de minister ook een mouw aan een "onrechtvaardigheid" in de pensioenwetgeving. Die laat de verdere opbouw van de tweede pensioenpijler na pensionering niet toe. Een sociaal statuut toekennen aan gepensioneerde zorgverleners die tegen de conventietarieven blijven werken, is dus niet mogelijk, want dat statuut dient net voor de opbouw van de tweede pensioenpijler. Met deze premie wil De Block hen toch belonen.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  In plaats van premies uit te delen zou beter de pensioenmalus, die in 1993 afgeschaft werd voor werknemers terug invoeren. Dan zouden mensen niet staan springen om op 58 met pensioen te gaan.

 • Freddy De Vos

  Men zou beter wat minder premies geven en op die manier meer personeel aanwerven! Geef de jeugd ook een kans!

 • PETER PERMENTIER

  Er is een tekort aan jonge verpleegkundige, het voorstel van de PVDA is de juiste, niet deze van Mvr. De Block, mensen in de verzorging en verpleegkunde zijn op als ze 60 jaar zijn, nu beloftes maken die nooit ten uitvoer komen, trouwens voor een abbekras vam 350euro per jaar netto 50euro, de bestuursleden van de steden en gemeenten hebben zich het dubbel toegeeigend. Dat is het verschil, wat een jan boel hier in dit land, en dan verschieten ze dat de partijen politiek verliezen.

 • Ann Jansson

  Ha ha ha, denk niet dat er nog zorgverleners zijn die na hun 67e dit kunnen doen. Ik ga in ieder geval mijn pensioen niet eens halen ! Zit ik allang op de ziekenkas.....

 • Jan Verstrepen

  Dan kunnen diegene die afgestudeerd zijn nog wat langer doppen en zijn de hulpverleners ouder dan de ouderen die ze moeten helpen.