Preekstoel kerk Dendermonde veroorzaakt Turkse rel

De Turkse krant 'Nieuwe Dageraad' opent met een Vlaamse preekstoel, waarop twee engelen de profeet Mohammed en de Koran vertrappelen.
De Turkse krant 'Nieuwe Dageraad' opent met een Vlaamse preekstoel, waarop twee engelen de profeet Mohammed en de Koran vertrappelen.

Een meer dan 300 jaar oude preekstoel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde heeft een fikse rel ontketend in Turkije. Op de voet van de houten preekstoel is te zien hoe twee engelen de profeet Mohammed en de Koran vertrappelen. "Even erg als de Deense cartoons of de Wilders-film in Nederland", schrijft de Turkse krant 'Nieuwe Dageraad' op haar voorpagina onder de titel 'Stop deze zwijnerij!".

Vlaams Belang
Het werk van Mattheus van Beveren is meer dan 300 jaar oud (1684). Dat het nu plots opduikt, heeft wellicht veel te maken met Paul Beliën, een conservative publicist én de man van VB-parlementslid Alexandra Colen. Professor Matthias Storme zette de foto van de preekstoel op www.brusselsjournal.com, de site van Beliën. Storme zit zelf in de rechtse hoek, want hij zei ooit dat het een morele plicht was om op het Vllaams Belang te stemmen na hun veroordeling voor racisme. Over het beeld zegt hij dat het wellicht de profeet Mohammed voorstelt en de triomf van het christendom over de islam.

Wilders
In Turkije schoot het beeld in het verkeerde keelgat. Heeft Vlaanderen zijn eigen cartoonrel of Wilders-rel? Zo'n vaart zal het wellicht niet lopen. Hoewel... "Stop deze zwijnerij!" titelt de Turkse krant 'Nieuwe Dageraad', wel vreemd over een beeld van meer dan 300 jaar geleden. En de harde taal gaat door: "Na de kruistochten wordt er nog steeds opgeroepen om te vernederen. Dit is even erg als de cartoons in Denemarken of de Wilders-film uit Nederland. Ook paus Benedictus doet niets om dit soort vernederingen tegen te gaan." Pittig detail: naast de foto staat op de Europese vlag een nazi-hakenkruis afgebeeld. Ook niet meteen een teken van verdraagzaamheid.

Burgemeester
Piet Buyse, de burgemeester van Dendermonde, probeert te sussen door te benadrukken dat de vertrappelde man een ongelovige moet voorstellen en niets te maken heeft met het beledigen van de islam, maar gewoon de strijd tegen de ongelovigen moet uitbeelden.(belga/tdb/kh)