Prediker Jean-Louis Denis nog zeker 1 maand in de cel

Jean-Louis Denis werd in juni 2012 opgepakt toen hij demonstreerde aan het politiecommissariaat in Molenbeek.
PHOTO_NEWS Jean-Louis Denis werd in juni 2012 opgepakt toen hij demonstreerde aan het politiecommissariaat in Molenbeek.
De Brusselse raadkamer heeft vandaag beslist dat Jean-Louis Denis (39), bijgenaamd 'le Soumis', en Mohamed K. (35), nog minstens een maand in de cel moeten blijven. Dat meldt het federaal parket. Beide mannen worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering omdat ze jongeren zouden gerekruteerd hebben om deel te nemen aan de burgeroorlog in Syrië. Hun advocaten betwisten die beschuldigingen met klem en hebben al aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan tegen de verlenging van de aanhouding.

Het onderzoek naar islamprediker Denis ging in april van start toen bleek dat twee leerlingen van het Fernand Blum-atheneum in Schaarbeek naar Syrië waren vertrokken. De twee waren in de weken voor hun vertrek herhaaldelijk gesignaleerd in de omgeving van Denis. Ze hadden onder meer deelgenomen aan de voedselbedelingen die Denis via zijn organisatie Resto du Tawhid organiseerde in het Brusselse Noordstation.

Uit het gerechtelijk onderzoek bleek volgens het federaal parket dat Denis niet alleen die twee jongens maar ook nog heel wat andere jongeren had geronseld. Een aantal mensen uit zijn omgeving zou daarbij ook een rol gespeeld hebben.

Op 9 december hield de Brusselse federale gerechtelijke politie zes huiszoekingen in het Brusselse en pakte vijf mensen op. Jean-Louis Denis en een tweede verdachte, de 35-jarige Mohamed K., werden aangehouden. Die aanhouding is nu bevestigd maar als de verdediging, zoals aangekondigd, in beroep gaat, moet de kamer van inbeschuldigingstelling zich binnen de twee weken over het dossier buigen.

"Meneer Denis ontkent dat hij de leider van een terreurgroep is en dat hij jongeren heeft gerekruteerd of aangespoord om naar Syrië te gaan", zeiden meesters Lacquay en Courtoy. "Hij heeft het hen weliswaar ook niet verboden en kiest wel partij voor de mensen die in Syrië tegen Assad strijden maar dat is alles."