Prediker die opriep om geen muziek meer te luisteren is niet welkom in Dilsen-Stokkem

Ali Houri in een inmiddels verwijderde Facebookvideo waarin hij oproept geld te doneren voor terreurverdachte Tarik Chadlioui, een Marokkaanse Belg die in 2017 in Birmingham werd opgepakt op verdenking van het leiden van een terreurcel op Mallorca.
rv Ali Houri in een inmiddels verwijderde Facebookvideo waarin hij oproept geld te doneren voor terreurverdachte Tarik Chadlioui, een Marokkaanse Belg die in 2017 in Birmingham werd opgepakt op verdenking van het leiden van een terreurcel op Mallorca.
De gemeenteraad van Dilsen-Stokkem heeft beslist om de twee nog geplande lezingen van de  Nederlandse omstreden islamprediker Ali Houri, beter bekend als broeder Alkhattab, te verbieden. De prediker kwam vorig jaar onder vuur te liggen nadat het Nederlandse programma Nieuwsuur over een lezing in Genk van de prediker berichtte. In Genk riep Ali Houri jongeren onder meer op om geen muziek meer te beluisteren. 

"We hebben een ongunstig advies gekregen van de politie. Dat was gebaseerd op de soortgelijke adviezen die in Genk waren afgeleverd. Daar was heel wat commotie na een lezing op 20 november. Onze lokale politie adviseerde om het evenement niet te laten doorgaan omdat ze schrik hadden dat het heel reacties zou losweken bij de verschillende groeperingen", zo laat burgemeester Lydia Peeters (Open Vld) weten.

De vzw Het Kompas mocht in Genk geen lezingen, waarbij Ali Houri te gast was, meer organiseren en was daarvoor uitgeweken naar de polyvalente zaal De Zavel van Dilsen-Stokkem. In totaal stonden er drie lezingen gepland in januari en maart maar die werden met alledrie verboden.

De beslissing van de burgemeester dateert reeds van in januari en de organiserende vzw werd toen al op de hoogte gebracht. "De verantwoordelijke kon zich daarin vinden. Zijn hoofdactiviteit lag in Genk en niet in Dilsen-Stokkem. Alleen als hij niet in Genk terecht kan wijkt hij uit naar Dilsen-Stokkem. Hij heeft zich dan ook met de beslissing neergelegd en die werd gisteren bekrachtigd door de gemeenteraad", aldus burgemeester Lydia Peeters. De vzw blijft met hun andere lezeingen welkom in Dilsen-Stokkem.
24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jef Vermeulen

  Mensen wees zo niet bekrompen. Dat behoort tot de cultuur van die mensen. Die mensen hebben ook het recht hier hun eigen cultuur te beleven. Dat noemt men multiculturele maatschappij. Dus laat die toch eens doen.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Wat gaan wij nog allemaal moeten tolereren met dat islam gedoe. Ze hebben het véél te ver laten uit de hand lopen, en nu is het te laat.

 • Boris Verhafstoot

  En steeds maar peuteren aan onze cultuur en gewoonten en dan komt een vooral zacht protest, dat men snel vergeet.

 • Anne Callebaut

  Verplicht dienen zot om drie dagen carnaval te vieren op de grote markt in Aalst.LOL.

 • Lisette Theunis

  Geef hem een radio cadeau.