Precieze beslissingen voor Waalse begroting volgen pas na zomer

De Waalse minister van Begroting André Antoine (cdH).
BELGA De Waalse minister van Begroting André Antoine (cdH).
In afwachting van preciezere cijfers over nodige inspanning, zullen de ministers van de Waalse regering en van de Franse regering gedetailleerde beslissingen voor de begroting van 2014 wellicht uitstellen tot na het zomerreces. Dat bleek na een nieuwe vergadering over de begroting. Vanavond om 20.00 uur zitten de ministers opnieuw met mekaar rond de tafel.

Vorige donderdag vatten beide regeringen de begrotingscontrole voor dit jaar aan. De ambitie was ook al een en ander uit te dokteren voor de begroting voor 2014. De opmaak daarvan dreigt een lastige klus te worden. De inschatting van de inspanning blijft echter voor discussie zorgen tussen coalitiepartners PS, cdH en Ecolo. Er is sprake van een oefening van 120 miljoen euro in 2013 en van 600 miljoen euro in 2014.

Begrotingsminister André Antoine (cdH) wil dat beide entiteiten reeds volgend jaar opnieuw met een begroting in evenwicht aanknopen. Hij verwijst daarvoor naar de verplichtingen tegenover Europa en de afspraken met het federale niveau. Maar bij Ecolo stelde viceminister-president Jean-Marc Nollet al dat hij niet meer inspanningen wil leveren dan nodig, om zo het Waalse herstel niet af te blokken. Hij is ook geen voorstander van het idee van zijn collega Jean-Claude Marcourt (PS) om het Waalse Marshallplan te beperken tot zijn "basisprincipes", namelijk economie en werk. Overigens stelde Ecolo-minister Evelyne Huytebroeck maandagochtend dat het vervroegen van een begrotingsevenwicht "niet open is" voor discussie.

Nadat ze gisteren tot 23.00 uur onderhandelen, trokken de Franstalige ministers zich deze voormiddag opnieuw terug in conclaaf. Die vergadering in Namen werd rond de middag onderbroken omwille van parlementaire verplichtingen in Brussel. Vanavond zetten ze hun begrotingswerkzaamheden opnieuw voort.