Praktijktests voor huurmarkt op Vlaamse onderhandelingstafel

Een Afrikaanse vrouw zoekt een woning in Brussel.
Baert Marc Een Afrikaanse vrouw zoekt een woning in Brussel.
Bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen moet het ook gaan over praktijktests op de huurmarkt. Dat geven CD&V en Open Vld aan en N-VA zegt niet bij voorbaat neen, schrijft De Morgen vandaag.

In Gent bestaan praktijktests op de huur- en arbeidsmarkt al langer. In Antwerpen, Kortrijk en Mechelen werden ze eind vorig jaar in het bestuursakkoord opgenomen en ook Leuven, Vilvoorde en Oostende overwegen ze in te voeren. CD&V wil dat ze ook op tafel komen bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen. 

"Het lijkt me niet meer dan logisch dat we het gesprek hierover aangaan", zegt Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V), expert wonen bij de partij. "Het minste lijkt me dat er een Vlaams kader komt, anders bestaat het gevaar dat elke stad of elke gemeente een eigen systeem uitwerkt." Ook bij Open Vld gaan er stemmen op in die richting. 

N-VA veegt het onderwerp niet meteen van tafel, ook al hield minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) afgelopen legislatuur de boot altijd af. "Praktijktests kunnen voor ons, als de sector ze uitvoert. Of in het kader van een gerechtelijk onderzoek", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann.
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Als iemand een lening aangaat kan een bemiddeld persoon voor hem borg staan, waarom niet voor een huurder? De borgsteller stort op een geblokkeerde rekening 24 maanden huurgeld (de huurder zelf moet geen 2 maanden borg betalen). Bovendien verbindt hij zich ertoe dat alle schade die de huurder toebrengt door hem vergoed wordt. Hallo multikullers en linkse rakker met veel centen (en dat zijn er heel wat), zo’n voorstel moet toch als muziek in de oren klinken?

 • GERARD DE PELECIJN

  Wij verhuren enkel maar garages, daar kunnen ze toch uw meubelen en huisgerief niet vernietigen of meepikken, als ze dan ook nog maar willen betalen, grote miserie!

 • patrick driessens

  simpel ik hang nooit een bord te huur.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Weer veel theoretische zever. 1) Een verhuuder mag zijn eigendom toch verhuren aan wie hij verkiest. 2) Aan het OCMW wordt zelfs graag verhuurt. Zekerheid van betaling. 3) Veel verhuurders in Antwerpen en randgemeenten zijn zelf allochtoon. Dus dat racisme "reukje" slaat op niets.

 • Luc Lepoudre

  Ik plaats een aankondiging en ontvang elke kandidaat die zich meldt. Is er een wet die zegt dat je de eerste de beste moet nemen? De overige kandidaten krijgen te horen dat het profiel van een andere beter bij mij past. Wat zou ik verkeerd doen?