Pot van vier miljoen euro voor vergroening verwarmingstoestellen amper aangeraakt

Archiefbeeld.
AP Archiefbeeld.
De vier miljoen euro die al sinds 2007 opzij gezet is om de vervanging van oude steenkoolkachels en elektrische verwarmingstoestellen te promoten, is negen jaar later nog steeds zo goed als onaangeroerd. Dat vernam N-VA-Kamerlid Bert Wollants van bevoegd federaal minister Willy Borsus (MR).

Het geld was destijds door de federale regering uitgetrokken om via de OCMW's premies toe te kennen voor de vervanging van oude steenkoolkachels en elektrische verwarming door moderne gastoestellen.

Negen jaar later is amper 6 procent of 235.986 euro gebruikt, bevestigde Borsus. "Het totale onbenut saldo in 2016 bedraagt 3,76 miljoen euro." Slechts een twintigtal OCMW's heeft het geld dat hen was toebedeeld volledig gespendeerd, zo blijkt uit de tabellen van Borsus. De overgrote meerderheid deed helemaal niets met het geld.

"Een vreemde vaststelling", vindt Wollants. "Vandaag zijn er OCMW's zijn die wel steun geven voor de aankoop van steenkool, maar blijkbaar geen beroep doen op middelen om milieuvriendelijke verwarming te installeren. Daar moet verandering in komen als we onze uitstoot naar beneden willen halen."

Het N-VA-kamerlid werkt aan een wetsvoorstel om steenkool minder aantrekkelijk te maken voor verwarming.

'Vandaag zijn er OCMW's zijn die wel steun geven voor de aankoop van steenkool, maar blijkbaar geen beroep doen op middelen om milieuvriendelijke verwarming te installeren'

Bert Wollants