Postzegels worden gemiddeld 4,7 procent duurder vanaf 1 maart

Photonews
Bpost past vanaf 1 maart 2018 haar tarieven voor binnenlandse post aan. In totaal zal de tariefverhoging voor alle producten van de binnenlandse post voor 2018 gemiddeld ongeveer 4,7 procent bedragen. Dat meldt de onderneming vanavond.

Bij de aankoop van 10 zegels of meer zal de prijs voor een postzegel vanaf 1 maart 2018 voor een genormaliseerde zending binnen België 0,84 euro bedragen. Vandaag is dat 0,74 euro. Voor dezelfde postzegel per stuk, betaalt een klant vanaf 1 maart 0,87 euro (tegen vandaag 0,79 euro).

De prijs voor een genormaliseerde zending binnen Europa verhoogt naar 1,30 euro bij een minimum aankoop van 5 zegels en 1,36 euro indien de postzegels per stuk worden gekocht. Voor zendingen buiten Europa zal het internationaal tarief vanaf 5 postzegels 1,52 euro en per stuk 1,58 euro bedragen.

Middengroep

In het totaal zal de tariefverhoging voor alle producten van de binnenlandse post voor 2018 gemiddeld ongeveer 4,7 pct bedragen. "Deze prijsverhoging houdt rekening, zoals voorzien in de wet, met de inflatie en de jaarlijkse volumedaling van de briefwisseling en laat bpost toe om elke dag een kwalitatieve en betaalbare universele dienstverlening te garanderen overal in België", aldus bpost.

Met de nieuwe tarieven situeert bpost zich naar eigen zeggen "in de middengroep van de Europese postoperatoren en onder de gemiddelde prijs (0,91 euro) van een binnenlandse postzegel binnen de EU."

Eerste verhoging in twee jaar

"Wij hebben niets te verbergen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat we onze tarieven niet hebben verhoogd sinds 1 januari 2016," zegt Baudouin de Hepcée, directeur communicatie bpost, gepolst naar een reactie. "Deze verhoging kadert verder in de verdediging van een kwalitatieve universele postdienst die we moeten blijven financieren en van de verdediging van de tewerkstelling binnen ons bedrijf," vervolgt hij. "Deze verhoging - veel beperkter dan vastgesteld in de buurlanden (+18 pct in Frankrijk over twee jaar, +13 pct in Nederland over dezelfde periode) - laat ook toe dat bpost een competitief bedrijf blijft", aldus de verantwoordelijke.

Een geplande prijsverhoging voor postzegels vorig jaar werd door postregulator BIPT geweigerd. Die beslissing werd in beroep door het Marktenhof medio oktober 2017 bevestigd. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jammy cappon

  Gaan onze pensioenen ook aangepast worden naar de middengroepen van de Europese pensioenen of gaan we met veel geluk een indexverhoging van max 2% krijgen?

 • Paula Desmet

  Postzegels? Bestaat dat nog? Wie gebruikt dat nu nog in godsnaam. Bedrijven hebben voorafbetaling op enveloppen of koeriers, normale mensen gebruiken mail of wat dan ook, maar wie stuurt nu nog een briefje met de post? Om er 4 dagen op te moeten wachten als je het geluk hebt dat de postbode wel effectief de post in de bus komt steken, in plaats van het weg te gooien zoals bij ons.

 • Gino Denil

  Bpost was anders al een goed winstgevend bedrijf geworden. Vandaar hun overnamepoging van postNl. Maar ook hier is veel winst nooit genoeg. En wordt er gestreefd naar steeds meer. Ondertussen krijgt zo een hulppostbode een vlakke loopbaan met een aalmoes als salaris. Een loon dat tijdens zijn loopbaan nooit geen verhoging meer kent. En dan komen socialisten met het voorstel om de gepensioneerde leraar te plukken om die hulppostbode een beter pensioen te geven.

 • Loukie Van Ypersele

  Man, man, man en maar de prijzen opslaan ,de lijn doet ook al mee 1 euro duurder voor een 10 beurten kaart, en de regering houdt de lonen laag.

 • Dirk Verheyden

  Gaan ze dan ook zorgen dat 4,7% van de post wel in de juiste brievenbus geraakt?