Postbode steeds vaker slachtoffer van agressie en intimidatie

Illustratiebeeld
photo_news Illustratiebeeld

In 2018 werden 276 gevallen geregistreerd van intimiderend of agressief gedrag ten aanzien van medewerkers van bpost. Dat zijn er meer dan de 193 feiten in 2017 en een verdubbeling in vergelijking met 2016 (135) en 2015 (137). Dat blijkt uit het antwoord van minister Philippe De Backer, onder meer bevoegd voor Telecommunicatie en Post, op een schriftelijke vraag van Fabienne Winckel (PS).

“In meerderheid gaat het over gevallen van verbaal agressief gedrag , zoals verwijten en niet-verbale agressie, zoals kwetsende gebaren en het dichtslaan van de voordeur. De gevallen van echt fysiek geweld zijn eerder zeldzaam”, aldus De Backer. De meeste feiten in 2018 deden zich voor in Vlaanderen (129), gevolgd door Wallonië (119) en Brussel (19).

Een belangrijke oorzaak voor dergelijk gedrag is volgens De Backer het spanningsveld tussen de regelgeving waaraan de postbode zich moet houden en de verwachtingen van de klant. De sensibiliseringscampagne die rond dit thema werd gevoerd is wellicht ook een deel van de verklaring voor de stijging van het aantal registraties. “Er is echter ook onmiskenbaar een algemeen maatschappelijke trend van verruwing van de interactie tussen mensen”, aldus minister De Backer.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Hier op het Franse platteland neemt de postbode mijn brieven mee. Ik moet alleen een wasknijper (een kleurige werkt beter) aan de klep van de postbus bevestigen. Een wereld van verschil.

 • marc wils

  Dat is niet moeilijk ze blinken nu ook niet echt uit in vriendelijkheid.

 • Daniël Gyssens

  Dat was dertig jaaar geleden niet veel anders in de brusselse gemeenten.En toen al moest dat verzwegen worden en ging dat in de doofpot.

 • joannes Roderigas

  meestal ligt het aan de absurde regeltjes die de post gebruikt om hun zin op te leggen.

 • Jan Abelshausen

  Dit is al jaren aan de gang, als postbode moet men steeds het paspoort van betrokkene vragen om een pakje of een aangetekende zending af te geven Meestal gaat dit mis bij anderstaligen en weigeren zij dit te tonen (en zijn er toch nog twijfels als ze dit wel doen, gezien de foto) en worden wij direct als racist. versleten niet tegenstaande wij onze plicht doen, en af en toe komt het tot agressie.