Portugezen halen contract nieuw regeringsvliegtuig binnen

UNKNOWN

De Portugese vliegtuigmaatschappij Hi Fly heeft het contract binnengehaald voor de leasing van een vliegtuig aan Defensie. Dat zei de woordvoerder van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). "De notificatie voor het contract is bijna vertrokken", zei woordvoerder Didier De Weerdt. "Er kwam geen klacht binnen bij de Raad van State."

Gisteren liep de zogenaamde "stand still"-periode af, de periode van 15 dagen waarin niet-weerhouden kandidaten bij de Europese aanbestedingsprocedure beroep konden aantekenen tegen de keuze voor de offerte van Hi Fly. "Het is nog altijd mogelijk om in beroep te gaan bij de Raad van State", zei De Weerdt. "Maar dat kan niet meer leiden tot schorsing van het contract, enkel tot annulering, nadat de zaak ten gronde is behandeld. Dat betekent dat we ermee kunnen doorgaan."

Protest
Hoewel het contract volgens De Weerdt in principe ingaat van zodra de notificatie Hi Fly bereikt, zal het nog een tweetal maanden duren voor het geleasede vliegtuig, een Airbus A330, volledig operationeel zou zijn. Defensie koos voor een "dry lease", waarbij enkel het vliegtuig wordt gehuurd, niet de bemanning. "We hebben nu 2 A310's. Piloot en bemanningsleden moeten nu omschakelen naar de A330. Dat kan 1 à 2 maanden duren. Normaal zullen we dan volledig operationeel zijn."

Tegen de keuze voor het Portugese Hi Fly kwam protest van niet-weerhouden kandidaten. Zo overwoog de maatschappij Sabena Technics om beroep aan te tekenen. (belga/adv)