Portret ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki

Mechelaar Ashraf Sekkaki is de meest beruchte onder de drie zware criminelen die vandaag via een helikopter ontsnapten uit de gevangenis van Brugge. "Schrik van de flikken", lid van de "vijf zwaarste gevallen van België" en "nog net niet de BV-status van Farid le Fou, maar wel goed op weg Le Fou naar de kroon te steken": Sekkaki figureert al enkele jaren veelvuldig in de Vlaamse pers.

Zestien gewelddaden
Sekkaki, afhankelijk van de bron 25 of 26 jaar, startte zijn criminele loopbaan op zijn 15 en is sindsdien niet uit de gevangenis weg te slaan. Gewapende overvallen, carjackings en tigerkidnappings, alles samen goed voor zestien gewelddadige feiten.

In 2003 uit Turnhout ontsnapt
Een eerste keer zette hij het in 2003 op een lopen toen hij met een kompaan uit de gevangenis van Turnhout ontsnapte. Pas na een reeks gewapende overvallen werd hij opnieuw gevat. Sindsdien is hij geobsedeerd door ontsnappen. In 2007 werd hij geestesziek verklaard en vervolgens geïnterneerd: "bezeten om te ontsnappen", luidde het in evaluaties. Regelmatig bedreigde de man cipiers met de dood.

Bendevorming
Zo werd hij vorig jaar samen met vier anderen veroordeeld voor bendevorming voor een dubbele ontsnappingspoging. In eerste instantie plande Sekkaki vanuit zijn cel dat gangster Zariouh Jaoide uit de rechtszaal van Dendermonde bevrijd moest worden: een handlanger zou een granaat in de rechtszaal gooien en in de verwarring die zou volgen, moest dan een geweer worden achtergelaten waarmee Jaoide kon ontsnappen. Vervolgens moest die het geld bijeensprokkelen voor de ontsnapping van Sekkaki. Ook hier was de inzet van een helikopter gepland. Het hele plan kon verijdeld worden.

Omstreden vrijspraak
Begin dit jaar werd Sekkaki voor die feiten vrijgesproken omwille van de beruchte interpretatie van de wetgeving rond de Bijzondere Opsporingsmethoden (BOM) door het Gentse gerecht. Sekkaki kwam evenwel niet op vrije voeten omwille van een eerde veroordeling voor overvallen.
Eind vorig jaar haalde de gangster nogmaals de pers door zijn brieven aan de krant De Morgen waarin hij de Afdeling Individuele Bijzondere Veiligheidsmaatregelen (AIBV) in de Brugse gevangenis omschreef als het "Belgisch Guantánamo". (belga/lb)

UNKNOWN