Portier vrijgesproken voor slag met dodelijke afloop

De correctionele rechtbank heeft Tom B. (33) uit Antwerpen vandaag vrijgesproken. De portier was vorige zomer tussengekomen bij een schermutseling op de parking van danscafé Central Park in Schoten en had Franc Bedert (41) uit Brasschaat een slag gegeven. Die kwam op zijn achterhoofd terecht en stierf. De rechtbank aanvaardde dat de beklaagde handelde uit wettige zelfverdediging.
 
Franc was in de nacht van 14 op 15 augustus 2009 behoorlijk dronken en werd samen met een vriend door twee parkeerwachters betrapt, terwijl ze tegen een tent aan het plassen waren. Een discussie mondde al snel uit in een vechtpartij.

Schedelbreuk en hersenvliesbloeding
Tom B. zag hoe Franc wilde uithalen naar één van de parkeerwachters, die veel ouder en kleiner was. Hij gaf Franc een slag tegen het hoofd, waarop die achterover viel en met zijn achterhoofd op de straatstenen smakte. Het slachtoffer overleed later aan een schedelbreuk en hersenvliesbloeding. Hij had cocaïne, GHB en 2,2 promille alcohol in zijn bloed.
 
Tom B. werd vervolgd voor opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg. De procureur vorderde achttien maanden cel. De advocaat van Tom B. pleitte de wettige zelfverdediging: hij had de parkeerwacht willen beschermen en had geen buitensporig geweld gebruikt. De rechtbank volgde hem daarin.

Geen schadevergoeding
De nabestaanden vroegen zowat 16.200 euro aan schadevergoedingen, maar krijgen niets, gelet op de vrijspraak. (belga/ka)