Poolse arbeiders wellicht overleden door giftige paddenstoelen en alcohol

BELGA
Twee Poolse arbeiders zijn deze namiddag dood aangetroffen in een wooncontainer in Lanklaar (Dilsen-Stokkem). Op de lichamen zijn op het eerste gezicht geen uiterlijke tekenen van geweld aangetroffen.

De twee waren als seizoensarbeiders actief en verbleven in een wooncontainer in een bedrijfshal aan de Meerkensstraat. De hulpdiensten gingen ter plaatse, maar voor de slachtoffers kon geen hulp meer baten.

De lokale politie Maasland is ter plaatse voor de vaststellingen. Intussen kwam het gerechtelijk laboratorium naar Lanklaar voor een sporenonderzoek.

Momenteel wordt er in de eerste plaats gedacht aan vergiftiging door natuurlijke paddenstoelen, mogelijk in combinatie met alcohol. Volgens één van de onderzoekers gaat het meer bepaald om vodka die de Polen zelf hebben gebrouwen. Toxicologisch onderzoek moet meer klaarheid brengen over de doodsoorzaak van de twee mannen.

"Als een uitwendige lijkschouwing niet meer duidelijkheid brengt, zal er een inwendige lijkschouwing moeten gebeuren met een toxicologisch onderzoek, zodat we de doodsoorzaak kunnen bepalen", aldus Katja Vandoren, persmagistraat van het parket van Limburg.

Er waren nog meer Oost-Europese arbeiders in de bedrijfshal aanwezig. Die gaven aan de politie Maasland de nodige uitleg. In de wooncontainers logeren de seizoensarbeiders, die onder meer laswerken uitvoeren voor DWJ, een firma in luchtverwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen.