Pool riskeert twee jaar cel voor uitbuiting bedelaars in Brugge

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
Een 36-jarige Pool heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor mensenhandel en bedelarij. Lukasz W. stuurde bedelaars van deur tot deur om beeldjes te verkopen. Het openbaar ministerie vorderde bij verstek twee jaar effectieve gevangenisstraf.

Het onderzoek naar de groep bedelaars werd gestart door de lokale politie van de zone Kouter. Het ging om mensen die beweerden dat ze geld inzamelden voor doofstomme of zieke mensen. De bende was onder andere actief in Jabbeke en Brugge, maar het onderzoek toonde aan dat Lukasz W. eigenlijk in heel Vlaanderen zijn bedelaars rondvoerde. 

In totaal was volgens het parket sprake van twaalf of dertien mensen. De meesten konden niet verhoord worden, omdat ze zelf beweerden doofstom te zijn. In november 2016 en juli 2017 werd de beklaagde geïntercepteerd door de politie, maar uiteindelijk mocht hij telkens beschikken.

Volgens het openbaar ministerie maakte W. zich ook schuldig aan mensenhandel. Een bedelaarster in het Brusselse vertelde immers dat ze onder druk werd gezet om te blijven bedelen voor de Pool. Ze was net als heel wat anderen ook bewust naar België gehaald om te bedelen. Bovendien moest ze per verkocht beeldje van 15 euro 9 euro aan W. geven.

De rechter doet uitspraak op 6 november.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Angelo Cabooter

  Stuur hem na de gevangenisstraf terug naar land van herkomst en verlatingsverbod opleggen!!!!

 • Ludwig Vanden Boer

  Het zal hem worst wezen, twee jaar wordt niet uitgezeten en de poen heeft hij binnen.

 • Kevin van Goethem

  En wat riskeren die bedelaars voor het uitbuiten van de burgers?

 • PHILIPPE LEEMANS

  2 jaar en bij verstek .... wat een grap. Dat die rechter eens uit zijn geblindeerde loge komt - justitie begint meer en meer Afrikaans model na te bootsen