Pool die loketbediende (38) doodschoot in ACV-kantoor Diest moet niet naar assisen en kan over enkele jaren al vrijkomen

Bollen
Sebastian H., de 39-jarige Pool die in 2017 loketbediende Sara Van Passel (38) doodschoot in het ACV-kantoor van Diest, zal niet voor een assisenjury moeten verschijnen. De kans is zelfs reëel dat H., die ontoerekeningsvatbaar is verklaard, over enkele jaren al vrijkomt. Dat meldt Het Belang van Limburg.

Sara Van Passel zat op 21 augustus 2017 aan het loket van het ACV-kantoor in Diest toen ze geconfronteerd werd met Sebastian H., een klant die ze niet persoonlijk kende, maar die woedend was omdat de vakbond hem niet genoeg gesteund zou hebben nadat hij een arbeidsongeval kreeg. De Pool haalde een wapen boven en schoot de vrouw neer. Ze overleed ter plaatse. H. had haar lukraak uitgekozen als slachtoffer. Hij nam meteen na de moord de benen, maar gaf zich later die dag aan bij de politie.

Interneren

Volgens de verslagen van deskundigen is de 39-jarige Pool uit Rotselaar echter ontoerekeningsvatbaar, waarop de Leuvense raadkamer in december vorig jaar besliste om hem te interneren.

De burgerlijke partijen tekenden beroep aan tegen de beschikking van de raadkamer. Dat werd op 21 maart van dit jaar verworpen, met het argument dat burgerlijke partijen geen belang kunnen laten gelden bij de beroepsbehandeling over de strafvordering. Het Hof van Cassatie volgde gisteren die stelling met dezelfde argumentatie. De advocaten van de familie van het slachtoffer en het ACV hadden om bijkomend onderzoek naar de geestestoestand van de dader verzocht.

“Wij hebben de voorbije tien maanden een veldslag gevoerd maar helaas verloren. Strafrechtelijk is de zaak gesloten”, zegt Philip Daeninck, raadsman van het ACV. Jef Vermassen, advocaat van de familie, laat vanuit Parijs weten dat de nabestaanden enorm ontgoocheld zijn. “Zij vrezen dat de dader over enkele jaren vrijkomt en interpreteren de afwijzing als een strategie om zo weinig mogelijk assisenzaken te houden.”

Met het arrest is alvast op strafrechtelijk vlak het doek over de ACV-moord gevallen. De kans is nu reëel dat Sebastian H. over enkele jaren al vrijkomt.

Sebastian H.
Kristien Bollen Sebastian H.139 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc van lierde

  Belgische justitie op zijn best. De zoveelste schande...

 • André Gijbels

  heeft met voorbedachte rade met een wapen naar het lokaal begeven, om iemand bewust te doden, en dan zeggen ze ontoerekeningsvatbaar , ja watte, welke psychiater heeft die gehad, iemand die pas van school is gekomen?

 • Maarten Jacobs

  Wat is een mensenleven hier nog waard?! Schandalig ontoerekeningsvatbaar! Hij was toch met voorbedachte rade met een wapen naar binnen gestapt met de gedachte iemand lukraak te vermoorden?! Levenslang laten creperen! En ik wens hetzelfde toe aan degene die dat monster ontoerekeningsvatbaar heeft verklaard!!!

 • joanna clinck

  stuur die terug naar Polen, waarom moeten wij,hier al die kosten dragen!

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Dit begrijp ik totaal niet. Ofwel wordt ik dement ofwel is gerecht krom.