Politiezones wisselden jarenlang op illegale wijze informatie uit

Foto ter illustratie.
photo_news Foto ter illustratie.
Een systeem waarmee politiezones elkaars databanken konden doorzoeken, ging in tegen de wet. De regels werden voor de zomer aangepast, maar het is twijfelachtig of de inbreuken daarmee zijn opgelost. Dat bericht De Standaard vandaag.

Politiezones die op het platform Infotheek zijn aangesloten, kunnen ook elkaars ruwe info doorzoeken. Dat is de niet-gevalideerde informatie die bijvoorbeeld op basis van aangiftes in de aparte databank van elke politiezone terechtkomt. Ook zachte informatie, die zo weinig concreet is dat ze zelfs niet in een pv komt, is via Infotheek te raadplegen. 

Infotheek koppelt die aparte databanken van elke politiezone aan elkaar. Vandaag werken tachtig politiezones en federale diensten met Infotheek, 45 lokale zones leveren de data voor het platform aan.

Maar Infotheek was in strijd met de regels rond politiedatabanken, die in de wet op het politieambt staan. Dat vernam De Standaard bij het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC), dat toezicht houdt op de gegevensverwerking bij de politie. Van minstens 2014 tot een wetswijziging eerder dit jaar overtrad Infotheek de wet, waarin stond dat enkel de politiezone die de gegevens zelf had ingegeven die info ook mocht doorzoeken.

Probleem bleef onder de radar

"Wij hebben dat in 2016 en nadien herhaaldelijk aangekaart, bij de politie en bij de bevoegde ministers. Maar het probleem bleef al die tijd onder de radar en dus bestaan", zegt Frank Schuermans, lid-raadsheer bij het COC.
Pas in april dit jaar keurde het parlement een wet goed die Infotheek legaal moest maken: lokale zones mogen elkaars data nu doorzoeken, zolang dat gebeurt volgens bindende richtlijnen die de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie opstellen. Volgens informatie van De Standaard bestaan die richtlijnen vandaag nog niet, waardoor het hoogst onduidelijk is of de problemen met Infotheek vandaag echt zijn opgelost. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) reageerden niet op vragen van de krant in verband met Infotheek.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  baat het niet, dan schaadt het niet

 • Jan Verstrepen

  En ons land zit vol met illegalen dus waar is het probleem.

 • Ann Verschueren

  Affaire Dutroux al vergeten politiekers? Toen bleek duidelijk dat er veel mis ging omdat er geen uitwisseling van gegevens was. Ik dacht wel dat dit nu verleden tijd was, maar nee, geen duidelijkheid want dat reikt niet tot de verstandelijke vermogens van onze ministers van Justitie!

 • els de Loof

  Samenwerken mag dus niet. Teamwork is toch de nieuwe manier van werken? Criminelen en terroristen zullen in hun handen klappen en ons goed uitlachen. Wat voor een land is dat hier. Koen Geens moet buiten en de Crem ook. Die doen niks voor ons. Zij zijn de oorzaak van alle leed en doden die er vallen zowel qua moorden en verkrachtingen als de bommenwerpers van IS. Hoe dat ze nog kunnen slapen.

 • Liesbeth Tippels

  Informatie die niet nagetrokken was en opgetekend door gemakkelijk te manipuleren ordervolgers zonder bekwaamheidsattest om zo'n informatie te behandelen of beheren. Hoog tijd om de corrupte en verre van eerlijk werkende politiediensten zoals deze nu zijn, op te doeken en opnieuw te beginnen! Zelfde misbruik van informatie gebeurt overigens ook bij interims en recruiters op grote schaal. Hierdoor worden mensen gesaboteerd op elk mogelijk vlak in hun leven!