Politiezones die tasers moeten testen, krijgen wapens niet gekocht

Een Nederlandse agent met stroomstootwapen. In Rotterdam werd vorig jaar gestart met het project.
ANP Een Nederlandse agent met stroomstootwapen. In Rotterdam werd vorig jaar gestart met het project.
Het proefproject waarbij veertien politiezones in ons land één jaar lang stroomstootwapens mogen gebruiken, loopt niet van een leien dakje. De verschillende korpsen krijgen de wapens niet aangekocht en kunnen dus niet aan de opleiding beginnen. Ook de vakbonden hebben nog altijd hun bedenkingen.

Volgens de Brusselse nieuwssite Bruzz blijven de politievakbonden nog altijd gekant tegen het testen van de wapens zonder een duidelijk wettelijk kader. Zo zijn er een pak risico's verbonden aan het stroomstootwapen, bijvoorbeeld wanneer er geschoten wordt op iemand die lijdt aan een hartziekte of onder invloed van drugs verkeert. 

Vakbond NSPV wil alvast dat de agent die de taser gebruikt, niet persoonlijk verantwoordelijk kan worden gesteld. "Als het gebruik van het wapen problemen veroorzaakt bij iemand, vragen wij ons af hoe de rechter zal oordelen. We pleiten dan ook voor een wettelijke aanpassing", zegt Mario Thijs aan Bruzz. Met een taser worden de spieren van het lichaam tijdelijk verlamd door een elektrische schok. Het is sterker dan pepperspray en efficiënter dan een vuurwapen. De taser schiet twee metalen pinnen af en dient een stroomstoot toe van 50.000 volt. Wie geraakt wordt, verliest minstens tien seconden de controle over zijn spieren en zakt in elkaar. In de VS gebruikt de politie het wapen sinds begin de jaren 2000. Daar vielen de voorbije jaren al meer dan honderd doden door het gebruik ervan.

Geen offerte

De politiezones die zich kandidaat stelden, moeten de wapens ook zelf aankopen en voorzien in de opleidingen. En ook daar loopt het een en ander mis. "Geen enkele fabrikant van stroomstootwapens heeft ingetekend op onze opdracht", zegt Johan Berckmans van de zone Brussel-West. Omdat ze maar enkele wapens willen aankopen, vinden fabrikanten de deal niet interessant genoeg. 

In de toekomst zal de taser ook worden getest in politiezone Aalst, Westkust, Limburg regio hoofdstad, Brugge, Oostende, Antwerpen, Brussel-Zuid, Boraine, Luik, Arlon Attert Habay Martelange, Beloeil/Leuze-en-Hainaut, Mons Quévy, en Aiseau-Presles Chatelet Farciennes.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rik lagrou

  de politie word meer en meer belaagd dus moet er iets zijn om zich te beschermen want meer en meer geweld op komst!!

 • romy verhove

  Moordwapen dus nog erger dan een vuurwapen !Stel iemand heeft een zwak hart of dergelijke....

 • raf peeters

  En maar goed zo ,vind het gewoon beestachtig zo'n dingen bovendien zal er maar al te graag onverantwoord gebruik van gemaakt worden ,beste voorbeeld is Amerika waar ze de dingen gebruiken ook al sta je met je armen in de lucht.

 • Ronny Vansteelandt

  Tasers of pistolen. Welke buger kan daar op tegen zijn ? De niet zo brave burger waarschijnlijk. De anderen krijgen er geen op hen gericht. Of het moet zijn dat het een wapen is van een niet zo brave burger.

 • Gerard Braeckmans

  Wat een knoeiboel. Maar het mag gezegd worden: als het om projecten gaat die mislukken zijn wij wel de beste. Dat mag gezegd worden.