Politievakbonden organiseren controleactie in heel het land: "We eisen respect van politici en burgers"

Een alcoholcontrole in Gent.
Didier Verbaere Een alcoholcontrole in Gent.
De politievakbonden VSOA Politie en NSPV roepen hun leden op om vrijdag 12 oktober een stiptheids- en controleactie te houden in heel het land. Ze protesteren zo tegen de wijzigingen aan het statuut, het dossier van de transmigratie en het geweld tegen agenten.

"Politieagenten hebben hun buik vol van de afbraak van hun statuut en eisen respect van politici en burgers", schrijven de twee vakbonden in de oproep naar hun leden. Ze vragen daarom om vrijdag tussen 6.30 en 8.30 uur tijdens de dienst controles uit te voeren of grootschalige controles te organiseren met de collega's, bijvoorbeeld voor alcohol achter het stuur. "U zal alleen maar uw werk doen als politieagent", luidt de oproep.

"Zoals een aantal jaren geleden gaan we stiptheidsacties en controleacties houden op de grote assen", verduidelijkt Vincent Houssin, de ondervoorzitter van VSOA.

Drie twistpunten
Volgens Houssin zijn er drie grote twistpunten. Zo kaarten de bonden het toenemende geweld -ook verbaal- aan tegen agenten. Ze pleiten er bijvoorbeeld voor dat daders van geweld tegen agenten de maximale straf verdienen. Onlangs was er onvrede omdat een van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen een enkelband kreeg. 

De bonden kaarten ook al langer de vele wijzigingen aan het statuut aan. Ander element zijn de opdrachten die volgens de bonden niet tot het kerntakenpakket behoren. Het gaat dan om invallen voor stakende cipiers of het extra werk door de transmigratie. 

"Opdraaien voor chaotische aanpak"
"Wij moeten als politieambtenaren opdraaien voor de chaotische aanpak van de transmigratie", zegt Houssin. De kleinere politiebonden ACV en ACOD kregen alvast de vraag om mee te doen met de actie.

De politievakbonden hebben de voorbije weken al verschillende protestacties georganiseerd om hun eisen kracht bij te zetten. Eind 2014 was er een gelijkaardige stiptheidsactie.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Berx

  Ik begrijp de frustratie, maar met deze actie tref je enkel de gewone mens. Weiger de escortes van de heren minister en zet hun wagens alleen aan de kant voor een grote grondige controle.

 • JAN krommentak

  Eigenlijk wel straf zij hebben problemen met zware criminelen en wie gaan ze viseren de gewone burger , arbeider die dezelfde problemen hebben maar hier niets aan kunnen bijdragen maar zij de politie zij die het verschil kunnen maken hebben schrik voelen zich tekort gedaan !! en wij dan ? waarom doen jullie je werk niet zoals het hoort daar word je door ons voor betaald indien je het beroep niet aankan moet je iets anders kiezen je draagt tenslotte een wapen dat is er niet voor de schouw !

 • Wendy Warens

  Ondertussen lachen echte criminelen zich een breuk omdat alleen de gewone burger door de politie extra gecontroleerd en beboet wordt terwijl zij lustig verder gaan met dealen en inbreken.

 • Robert DE REU

  Volledig eens met Erwin Vandriessche, ik had het niet beter kunnen verwoorden. En bovendien brengt hun extra controle nog extra centjes op voor vadertje staat, want er zal wel altijd iemand tussenzitten die met een of andere onnozelheid niet in orde is.

 • Gaston Armi

  Met dergelijke vakbonden kom je geen stap vooruit. Politiek beïnvloed?