Politievakbonden boycotten flitsmarathon: "Stappen niet meer mee in goednieuwsshow van overheid"

Drie van de vier grootste politievakbonden plannen acties om de net aangekondigde flitsmarathon van woensdag 17 en donderdag 18 oktober te boycotten. Dat meldt VTM NIEUWS. De vakbonden spreken over een "goednieuwsshow" van de overheid.

Twee politievakbonden, het ACV, het ACOD, hebben al een stakingsinzegging ingediend. Bovendien zal ook het NSPV met de boycott protesteren tegen de huidige gang van zaken en de onderbemanning bij de politie. De agenten zijn kwaad omdat agenten hun ziektedagen niet meer mogen opsparen. "Wij zijn het beu mee te spelen in de goednieuwsshow van de overheid", zegt Joery Dehaes van ACV. "Terwijl we zelf amper ons gewone werk gedaan krijgen. Wij hebben mensen en middelen tekort, en sinds kort is daar nog het gebrek aan respect van de overheid bijgekomen."

De politievakbond ontkent de verkeersveiligheid tegen te werken. "Wij steunen het nobel doel van de flitsmarathon. Onze mensen zetten zich dag na dag in voor de veiligheid. Maar op een bepaald moment moeten wij zeggen: 'Genoeg is genoeg'." 

Bij de vorige flitsmarathon, op 18 en 19 april dit jaar, voerden de lokale en de federale politie 1.390.425 snelheidscontroles uit, goed voor 35.158 snelheidsovertredingen. In totaal beging 2,53 procent van de gecontroleerden een snelheidsovertreding. Dat was een daling tegenover de vorige editie; in oktober 2017 reed 2,82 procent (36.561 bestuurders) te snel. De federale politie zei toen te hopen dat die resultaten de voorbode zijn van een mentaliteitsverandering.

Morgen volgt er een persconferentie waarbij meer informatie gegeven wordt over de tiende flitsmarathon. Zo zal de politie bij deze 'verjaardagseditie' ook een beroep doen op burgers. Wat daarmee precies wordt bedoeld, wordt morgen uitgelegd.

De politietop wilde nog niet reageren op de aankondiging van de vakbonden.

BELGA60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Ribot

  Als mensen recht hebben op verlofdagen is het meer dan normaal dat zij van deze dagen kunnen genieten, maar hoe kan je in godsnaam ziektedagen opsparen? Natuurlijk dat je zo bijkomende onderbemanning schept.

 • Jos Schepens

  Google eens: Vlaamse belastingbetaler draait op voor hoog aantal politieagenten in Wallonië!!! Er zijn er niet te weinig. Ze zijn gewoon niet goed verdeeld. Typisch Belgisch, of moet ik Waals zeggen!

 • DANY vandekerkhove

  als ge niet ziek zijt moet ge dan toch geen ziektedagen hebben,wat is dat nu voor een zever,doe eens zoals ieder ander mens die werkt ziek zijn is thuis blijven,maar niet ziek zijn is toch geen dagen sparen om verlof te nemen bende kinders.

 • Erwin Vandriessche

  Groot gelijk hebben ze! Wetende dat Mnr Jambon er niet van onder de indruk is, zou ik nog meer inzetten op berispen i.p.v. beboeten. Zullen dit direct merken in hun stads- en staatskas! Wie wil er nu nog voor zo'n verloning zonder de privé voordelen nog werken voor de overheid zonder de vorige voordelen ervan? De privé sector heeft op dat vlak meer te bieden dan enkel maar een loon!

 • Johan Billiet

  Dat ze met te weinig manschappen zijn, is wel duidelijk, ge ziet amper blauw op de wegen..Anderzijds hebben we een hoger aantal politie-agenten per 100.000 inwoners dan Nederland...maar ja...ginder werden de regionale korpsen (zoals hier de burgemeester en zijn champetters) afgeschaft en ondergebracht (verenigd) in een Nationale Politie (weliswaar met regionale afdelingen. Ik denk dat het tekort in België wellicht eerder ook van organisatorische aard is eerder dan puur gebrek aan manschappen..